Отидете към основна версия

16 353 40

Нов рекорд: Unimog се изкачи на 6 694 метра (ВИДЕО)

  • unimog-
  • вулкан-
  • рекорд

Mercedes Unimog U 5023 се изкачи до върха на действащия вулкан Ойос дел Саладо в Чили. Експедиционният екип, воден от германеца Матиаш Йешке, постави световен рекорд по височина за колесни превозни средства. Това той направи с Mercedes Unimog. Височината на вулкана Ойос дел Саладо в Чили е 6 893 м, той е шампион по височина в Чили и вторият по големина действащ вулкан в Южна Америка след Акакогуа.

Матиас Йешке се изкачва няколко пъти с кола до Ойос дел Саладо, като винаги надминава собствените си рекорди по височина с няколко метра. Той вече беше на този вулкан с Toyota Land Cruiser, Jeep Wrangler, Mercedes Zetros и наскоро с два камиона MAN Kat. Сега той победи на върха с Unimog, като отново подобри рекорда си - успя да преодолее височина от 6 694 метра.

Това не беше просто забавно събитие, но и полезно - екипът от катерачи монтира четири аварийни радиостанции, които позволяват на алпинистите да общуват с базовите лагери на Ойос дел Саладо. Вулканът е популярна дестинация за екстремно планинарство. Самият Unimog U 5023 е специално подобрен за изпълнение на тази задача.

Разполага с огромни гуми с ниско съпротивление, в които доброто сцепление се комбинира с по-леко притискане към повърхността. В допълнение, машините бяха оборудвани с мощни лебедки, за да могат да се подкрепят взаимно в трудни ситуации. Специалните регулируеми предни опори са проектирани така, че да изместват центъра на тежестта напред при екстремни стръмни склонове и по този начин да попречат на Unimog-а да се преобърне.

Преоборудването на Unimog U 5023 е направено от инженерите на Unimog Development и специалистите по каросерията AS Söder. Unimog U 5023 има дизелов двигател OM 934, който в специалната си модификация Euro 6 произвежда 230 к.с. и 900 Нм въртящ момент. Работният обем на четирицилиндровия двигател е 5.1 литра. Въпреки това, на голяма надморска височина, до която екипът успя да достигне, производителността му рязко спада поради ниското съдържание на кислород във въздуха.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.

Свързани новини