Отидете към основна версия

3 302 8

Автомобилните заводи във Великобритания ще произвеждат апарати за белодробна вентилация

  • коронавирус-
  • белодробна вентилация-
  • командно дишане-
  • великобритания

Британското правителство се е обърнало към автомобилните компании на Острова с искане да започнат спешно производство на апарати за белодробна вентилация, съобщава Autocar. Министър-председателят Борис Джонсън ще се срещне с представители на Rolls-Royce, Ford, Honda и JCB, за да обсъди с тях възможностите за покриване на тежкия дефицит на животоспасяващи медицински машини.

В момента Великобритания разполага с около 5 000 апарата за белодробна вентилация, но пикът на епидемията от коронавирус в страната тепърва предстои и се очаква нуждата от машини за командно дишане да се изостри рязко. Според британски експерти между 10% и 20% от заразените ще имат необходимост от интензивно лечение, а много от тях - от механична помощ за дишането.

Все още не е съвсем ясно дали поточните линии за сглобяване на автомобили изобщо могат да бъдат пренастроени за производство на апарати за белодробна вентилация, дали самите компании разполагат с квалифицирани кадри за целта и дали в момента могат да се организират вериги за доставки на необходимите компоненти. Автомобилната индустрия във Великобритания обаче има опит с промяна в предназначението на конвейерите - през Втората световна война прочутите изтребители Spitfire се сглобяват във фабрики за коли.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Без нови BMW-та поне за месец

    Производството на нови автомобили BMW спря поради коронавируса. Баварската марка, подобно на останалите производители от Европа, затваря заводите си в ...
    19.03.2020
    2 980
    15