Отидете към основна версия

9 943 17

Кое е по-евтино - цяла нова кола или да я сглобите сами и каква надценка се слага на резервните части?

  • резервни части-
  • цени-
  • автомобил

Отговор на този въпрос ни дава автомобилният блогър Андрей Макар, като за своето проучване той използва нова Lada Vesta, както и цените на резервните ѝ части. Дали е възможно да спестите, като сглобите автомобил със собствените си ръце или пък да си го купите чисто нов.

По време на проучването са взети под внимание 180 основни части, възли и агрегати на автомобила, като цените им са взети от електронни каталози. По време на проучването обаче става ясно, че не всички резервни части могат да бъдат закупени нови.

Например, невъзможно е да се купят нови каросерия и двигател. В тази връзка блогърът използва сайтове за продажба на употребявани части. Според изчисленията му, за да можете сами да сглобите Lada Vesta, ще трябва да закупите части за каросерията за поне 7324 евро.

За да се сглоби двигателят в най-добрия случай са необходими 3298 евро. Шасито пък струва най-малко 4678 евро. Минималните разходи за интериора на новата Vesta струват 1467 евро, а 1630 евро са необходими за инсталирането на ел. инсталацията.

В крайна сметка се оказа, че цената на самостоятелно сглобен автомобил ще бъде поне 15050 евро, което е почти два пъти по-скъпо от закупуването на нова Lada Vesta, цената на която стартира от 8088 евро. Този експеримент ни дава най-вече представа за това, колко по-скъпо се продават резервните части за автомобили.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.

Свързани новини