Отидете към основна версия

16 Септември, 2020 19:44, обновена 16 Септември, 2020 19:44 32 870 77

Тествахме обновения Citroen C3 - един от най-евтините автомобили на нашия пазар

  • citroen-
  • c3-
  • ситроен-
  • тест

Париж, Франция. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Третото поколение на Citroen C3 се сдоби с актуализация, която според французите придава по-интелигентен външен вид, има нови по-комфортни седалки и повече помощни системи за шофиране, предназначени да улеснят ежедневието ни. Рестайлинг версията няма революционни промени, но козметичните корекции са точно на място. Тази кола продължава да е много различна от всички други в т.нар. В сегмент, а по-конкретно за промените след модернизирането ѝ, ще ви разкажем сега. Марката направи представянето на обновения Citroen C3 в Париж, а наш екип беше на място на събитието. Ето и впечатленията ни.

Екстериор

От известно време PSA Group налага марката Peugeot в по-горния ценови диапазон, а премиум излъчването е оставено на автомобилите с емблема DS. Всичко това принуждава Citroen да се върне към вида производител, който някога е бил, забавен, иновативен и различен. И трябва да кажем, че с C3 успява да стори това. Именно привлекателният и различен външен вид превръщат С3 в бестселър на марката, както в Европа, така и у нас. В България през 2019-а С3 е най-продаваният хечбек модел в сегмента. Както вече споменахме, новостите по външния вид не са много, но пък са достатъчно за да задържат модела на върха на модната вълна. Най-отличителните промени са свързани с обновената предна част в която се отличават новият подпис на Citroen и новите LED светлини. За още по-претенциозните млади хора, към които е насочена новата С3-ка, французите са предвидили и по-големи възможности за персонализация с 97 външни комбинации (36 при предишната версия). Нов е и дизайнът на протекторите Airbump, които предпазват автомобила в градска среда. Като цяло привлекателната визия е запазена, като са добавени още модерни нотки.

Интериор

Тук основната промяна е свързана със новите седалки, които наистина предлагат много приличен комфорт. Макар C3 да се прави още на предишното шаси PF1, автомобилчето не отстъпва по комфорт на своите "събратя" Peugeot 208 и Corsa, въпреки че те са изградени на по-модерната модулна платформа CMP. В салона на обновеното С3 вече има опция за пакет „Techwood ambiance“ с облицовка „lightwood“, меки на допир материали и специални шевове. С други думи салонът е станал по-луксозен и по-комфортен. Основният акцент, както вече споменахме, са седалките Advanced Comfort Seats, които са разработка на Citroen. Иновативните кресла създават усещането, че седите на фотьойла в дневната си. Удобни са, по-скоро меки и с по-малка странична поддръжка, но като цяло много ергономични. И за капак, новият C3 вече разполага и с подлакътник от страната на водача.

Иначе уредите на таблото са компилация от аналогови циферблати и електронни дисплеи, информативни са и са изключително интуитивни за управление. Като цяло материалите и самата сглобка са станали по-качествени, а всички останали неща са както преди. От Citroen казват, че е вдъхновен едновременно и от пътуването, и от дизайна на дома, за да създаде интериор, който има за цел да се почувства като продължение на дома на водача. За целта е нужен и достатъчен простор в салона. Той определено е постигнат, особено в предната част. Възприятието за пространство се засилва от хоризонталното табло, което минава през цялата ширина на автомобила. Дизайнът на вътрешната облицовка и формата на хромираните отвори за въздух също се комбинират отлично, като допълнително подобряват възприемането за широчина. И докато отпред всичко е без забележки, то задната седалка не е особено голяма според стандартите за този клас, но пък е идеална за деца. Зад нея има и прилично голям 300-литров багажник.

Ходови характеристики

Още с първите километри се усеща, че това не е кола за спортни изживявания. По-меката настройка на возията прави С3 малко по-нестабилен в завои с висока скорост. Това може да се стори за някои, като лоша новина, но повечето купувачи на коли от В сегмента обикновено не искат да мерят сили с пилотите от WRC. Това, което повечето от тях биха предпочели, е модел, който вози меко, въпреки малките си размери, което е особено важно за родните, ужасяващи на места, пътища. А новият Citroen C3 до голяма степен го прави. Всичко зависи от начина, по който е настроено окачването, а както е известно французите са майстори именно на возията. Недостатъкът е единствено по-голям крен в завоите, което в никакъв начин не означава загуба на сцепление, а напротив - новата С3-ка предлага повече сцепление отколкото бихте си помислили.

Двигатели

Що се отнася до двигателите, добре е, че трицилиндровият 1.2-литров PureTech агрегат е сравнително пестелив, но не е много динамичен, докато 1.5-литровият BlueHDi дизел е "друга бира". Без колебание го нареждаме сред най-чистите и най-икономични двигатели от този тип в индустрията. Иначе и бензиновите агрегатчета не са за подценяване. 1.2-литровият бензинов PureTech агрегат се предлага с две мощностни характеристики - с 83, или със 110 к.с., като определено за предпочитане е по-мощният с турбо. И двата харчат около шест и половина литра гориво на сто километров пробег. Вариантът с турбо и 110 к.с. получава 6-степенна ръчна скоростна кутия, но може да бъде поръчан с опционална автоматична скоростна кутия EAT6 на Aisin. Дизелът BlueHDi е с мощ от 100 конски сили, но по-високият му въртящ момент е причина и за значително по-прилична динамика. С3 с този мотор показа разход малко над четири литра. Като цяло който и вариант да изберете, ще имате изпитан агрегат, който отдавна се е отърсил от "детските си болести".

Оборудване и екстри

За разлика от другите нискобюджетни предложения на нашия пазар, при новата C3-ка нивата на оборудване остават доста щедри. Дори базовата версия на новия C3 получава възможност за 16-цолови алуминиеви джанти Matrix, MirrorScreen система за сдвояване на мултимедията със смартфон с Apple CarPlay и Android Auto, предупреждение за напускане на лентата, автоматичен климатик, 7-инчов цветен сензорен екран и избор до четири опционални цвята на покрива. Освен това има някои наистина умно измислени опции. От тях нашата любима се оказа системата ConnectedCAM Citroen. Тук получавате обърната напред двумегапикселова камера с GPS, монтирана в огледалото за обратно виждане. Тя е там по две причини; функционалност и забавление. При първата на преден план е способността да записва всякакви пътнотранспортни произшествия, тъй като се активира при удар и съхранява предходните 30 секунди и следващите 60 секунди. Има обаче и забавна цел, която е свързана със записването на любими моменти от шофирането ви.

Резюме и цени

Като субкомпактен автомобил от B сегмент, този подобрен C3 не е ортодоксален избор, но това е част от привлекателността му. С почитаната от времето мода на Citroen, C3 е малко по-различен, с интелигентен, леко странен външен вид и с някои забавни естетически опции, ако ги искате разбира се. Ако пък гоните ниска цена, в крайна сметка нямате нужда от страничните кросоувър апликации. Вероятно можете да оцелеете при пътуване до супермаркета и без Airbump защитата на страничните панели. И дали вашите приятели наистина ще искат да гледат снимки от ConnectedCAM на вашето пътуване до фитнеса в техните Twitter емисии? Вероятно не. Каквото и да изберете, важното е, че изборът от персонализации и екстри не е никак малък. От обективна гледна точка този C3 не е най-добрият автомобил в класа. Субективно обаче можем спокойно да кажем, че в този сегмент няма нещо, което да ни докосне. Всичко зависи от това как гледате на автомобилния свят. Смятаме, че този C3 го прави едно по-светло място, при това на изключително достъпни цени.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.

Свързани новини