Отидете към основна версия

41 719 136

Москвич-400 - първият сериен автомобил в СССР

  • москвич-
  • 400

Легендата на съветската автомобилна индустрия е сглобена в Москва преди 74 години

Първият лек автомобил Москвич-400 е сглобен на 4 декември 1946 г. в Московския завод за малки автомобили. След Войната автомобилният завод "Опел Бранденбург" е преместен от Германия в Москва, в резултат на което "Москвич-400" е почти точно копие на германския автомобил Opel Kadett K38. Този модел е произвеждан от концерна General Motors през периода 1937-1940 година.

През 1940 година лично Йосиф Сталин харесва колата Opel Kadett K38, като това се случва на организирано шоу в Кремъл. По-късно именно той настоява на негова основа да бъде създадена първата серийна съветска кола. Серийното производство на автомобила започва през 1947 година и продължава до 1954 г. Следващият модел - "Москвич-401" - е с подобрен двигател.

През годините на производство на Москвич-400 са произведени 216 006 седана и 17 742 кабриолета. Интерес представлява и двигателят на колата. Той е с мощност от едва 23 к.с. и може да я ускори до 90 км/ч. Иначе в основната си конфигурация "Москвич-400" е седан с четири врати, отличителната черта на който е удължен капак, изпъкнали арки на колелата и почти пълно отсъствие на остри ъгли.

Благодарение на високия просвет и други параметри, като здраво окачване, например, колата може да се движи по доста трудни терени. Освен това е много елементарна за поддръжка. Остарялата концепция прави салона доста тесен, а за достъп до багажника е необходимо да се сгъне облегалката - колата няма задна врата.

Москвич-400 се отличава с идеален баланс между простота, комфорт и оптимални технически решения, благодарение на което се превръща в почти най-популярната кола по онова време. Двигателят е четирицилиндров, с ниско разположение на клапаните. За да се намалят разходите за дизайна, цилиндрите и техните глави са направени от много евтина сплав, а за да може да се ремонтира самостоятелно, достъпът до най-важните възли е улеснен максимално.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 126 гласа.

Свързани новини