Отидете към основна версия

24 394 104

Българинът продължава да предпочита стари Volkswagen-и

  • автомобили-
  • пазар-
  • българия-
  • нови коли-
  • употребявани коли

Сред новите автомобили обаче лидер е румънската марка Dacia

Разглеждайки статистиката на КАТ за регистрираните автомобили в България през изминалата 2020 година, както и търсенията в най-големия автомобилен сайт у нас mobile.bg, виждаме, че българските купувачи продължават да предпочитат германската марка Volkswagen. Моделите Golf и Passat окупират първите две места в тази своеобразна класация по брой продадени автомобили у нас през изминалата година.

Също така се вижда, че нашенците залагат основно на употребявани автомобили. През миналата година в България са регистрирани близо 230 000 автомобила, като само 29 000 от тях са чисто нови. Сред новите автомобили обаче лидер е румънската марка Dacia, следвана от френската Renault, чешката Skoda чак тогава идва VW. Най-продаваните модели сред новите коли пък са Renault Clio и Nissan Qashqai.

Връщайки се на употребяваните автомобили, които се предпочитат у нас, виждаме, че освен Volkswagen българинът залага на т.нар. германски премиум трио - Audi, BMW и Mercedes. В десетката по най-продавани употребявани автомобили има пет модела от въпросните премиум немски марки.

Така след Golf и Passat статистиката показва, че предпочитанията са за колите от следен клас на Audi, BMW и Mercedes, съответно моделите A4, 3er и C-Klasse. Следват Е-Klasse и петата серия на баварците. Интересно е още, че в първата десетка няма нито едни кросоувър. Първият такъв заема единадесетата позиция и е японската Honda CR-V.

Статистиката на КАТ показва и нещо, което отдавна е известно, но с всяка изминала година става все по-притеснително. Става дума за това, че само пет процента от регистрираните през изминалата година автомобили са на възраст по-малка от пет години. Останалите са по-стари, като най-тревожен е факта, че почти половината (47%) са на възраст над 20 години.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 48 гласа.

Свързани новини