Отидете към основна версия

12 625 18

Шестте най-опасни за живота аксесоари в колата

  • аксесоари-
  • автомобили-
  • опасности

Аксесоарите за автомобили позволяват да се превърне стандартен автомобил, в уникален такъв, който изцяло отговаря на изискванията на собственика му. Аксесоарите обаче, за разлика от самите автомобили, не се подлагат на толкова строг контрол на качеството и могат да представляват заплаха за безопасното шофиране.

Доработка по окачването

По-конкретно става дума за използването на комплекти за повдигане на автомобила, която операция сама по себе си измества центъра на тежестта на колата нагоре и, според законите на физиката, я прави по-малко стабилна. Експертите казват, че колкото по-високо се вдига каросерията на автомобила от пружините и като цяло от окачването, толкова по-голям е рискът от преобръщане на колата по време на шофиране. Особено ако това "операцията" се прави след закупуване на колата.

Цветни фарове за мъгла

Те не са широко разпространени у нас, но се срещат такива, най-вече с лилави отблясъци. Установено е, че нестандартните халогенни фарове за мъгла отвличат сериозно вниманието на идващите отсреща шофьори, увеличавайки риска от сблъсък.

Телевизор на арматурното табло

Телевизионните екрани в колата са предназначени изключително за забавление на пътниците. Телевизорът, вграден в таблото на колата обаче, попада в полезрението на водача (при положение, че няма защита за изключване по време на движение или тя е премахната). Много фатални инциденти често се причиняват от това, че водачът губи контрол върху текущата пътна обстановка само за части от секундата, така че от съображения за безопасност е по-добре да се въздържите от този аксесоар.

Навигационна система

Навигаторите са предназначени за лесна навигация в непозната територия и са значително по-удобни в сравнение с използването на карти. Статистиката обаче показва, че процентът на шофьорите, които се разсейват по време на шофиране, е по-висок сред потребителите на GPS, отколкото сред потребителите на карти.

Пиене по време на шофиране

Статистиката казва, че пиенето по време на шофиране е опасно. Това се отнася не само за алкохола, но и за всяка напитка. Горещото кафе оглавява списъка с опасности. Внезапно разлята гореща течност върху водача може напълно да го лиши от контрол върху ситуацията за няколко секунди - и това е достатъчно, за да се случи непоправимото.

Музикален клаксон

Шестият в списъка е т.нар. музикален клаксон, който също е слабо разпространен по нашите географски ширини. Пускането на музикални композиции вместо обичайния „класически“ звуков сигнал в критичен момент, вместо да предупреди участника в движението за потенциалната опасност, най-вероятно ще го разсее.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.

Свързани новини