Отидете към основна версия

15 347 57

В Австрия сравниха номерата на украинска кола с тези на нацистите

  • украински автомобил-
  • нацистки символи-
  • z

Украински регистрационeн номер NN0088, монтиран на Audi SQ8, бe определен като нацистки от австрийското издание Heute. Средностатистицеският украинец (и не само) едва ли знае, че в Австрия и Германия има цял списък от цифрови комбинации, които се считат за забранени. А държавните знаци на колата на украинеца в случая показват цели два нацистки кода (според австрийците).

Това не е шега. В Австрия абревиатурите "88" и "HH", които се вижта на регистрационния номер на наточеното украинско Audi SQ8 се смятат в неонацистките среди за почит към Хитлер. Повечето хора (но не австрийци и германци) биха си помислили, че собственикът на колата е избрал такъв номер заради индекса на модела „8“, но, както виждате, не всеки мисли така или по-скоро не навсякъде. Така че параноята е възможна, независимо от географията...

Както пише местното издание, цитирайки читатели изпратили снимките: „Тази регистрационна табела е забранена в Австрия и не разбирам как тази кола е допъснета да мине покрай граничната полиция!“

Статията обаче добавя: „Не е ясно до каква степен този конкретен случай е нацистка регистрационна табела - поне в Австрия такива буквено-цифрови кодове в момента са забранени“. Какви други кодове са забранени? Ще бъдете много изненадани, но те не са никак малко (такива ограничения върху регистрационните номера са в сила от 2015 година):

18 ("Адолф Хитлер")
28 ("Кръв и чест")
828 ("Привет, кръв и чест")
74 ("Велика Германия")
84 ("Heil Dir")
88 ("Хайл Хитлер")
H8 ("Хайл Хитлер")
311 ("Ку Клукс Клан")
444 ("Германия на германците")
198 ("Sieg Heil")
1919 ("СС")
191 ("SA")
420 (20 април, рожден ден на Хитлер)
1488 („Auf Deutschland, Heil Hitler“) – такива номера между другото има на всички коли на известния украински полити Михаил Добкин.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.

Свързани новини