Отидете към основна версия

11 028 42

АвтоВАЗ откупи завода на Nissan в Русия срещу 1 евро, какво следва?

  • автоваз-
  • lada-
  • nissan-
  • завод-
  • русия

Сделката бе финализирана на 7 февруари

По време на специална среща на 7 февруари 2023 година, директорът на АвтоВАЗ – Максим Соколов подписа документите за придобиването на завода на Nissan в Сант Петербург срещу сумата от 1 евро или близо 76 руски рубли. Nissan има право да откупи завода си обратно в рамките на шест години след съгласие на руските власти.

Към този момент е ясно, че от АвтоВАЗ планират да започнат производство на все още неясни китайски автомобили под бранда Lada. Очаква се те да са в C и D сегмента, което няма да застраши настоящите модели на руския бранд. Очаква се производството да започне през втората половина на 2023 година с около 10 хиляди коли, които ще слязат от поточната линия.

Според ръководителя на АвтоВАЗ до 2027 г. обемът на производство в бившия завод на Nissan ще достигне 50-70 хиляди бройки годишно. Броят на моделите, които ще излязат от монтажната линия, „зависи от броя на бъдещите партньори“." Все още не е известно кои китайски компании ще помогнат на AvtoVAZ да рестартира производството в предприятието.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 33 гласа.

Свързани новини

  • Вижте как може да изглежда най-евтината версия на новата Lada

    В мрежата бяха публикувани интересни изображения на най-евтината версия на новия кросоувър Lada X-cross 5. Бюджетната версия на иновацията на местния ...
    05.05.2023
    6 197
    32
  • Ето я новата Lada

    АвтоВАЗ показа нов кросоувър, носещ обозначението Lada X-cross 5. Новостта беше представена по време на годишната дилърска конференция, която се прове ...
    13.04.2023
    6 342
    41