Отидете към основна версия

9 028 62

На ход е нова Lada

  • lada-
  • vesta-
  • кросоувър-
  • автоваз

АвтоВАЗ започна да тества кросоувър на базата на Vesta

АвтоВАЗ започна пътни тестове на кросоувър на базата на модела Vesta. Първата снимка бе публикувана от толиятският портал Avtograd News, на която се вижда, че иновачцията е направена на базата на Vesta SW. Новата разработка се отличава с увеличен клиренс, разширена следа, нестандартни джанти със закрепване с пет болта и повдигната каросерия. Концепцията напомня на т.нар. "Тарзан " от началото на този век, но приликата е измамна: кросоувърът няма да има задвижване на всички колела.

Принадлежността на "мулето" към АвтоВАЗ е очевидна: колата е излязла от портите на научно-техническия център и е с фабрични номера на Lada. Арките на колелата са силно изрязани: задната част практически докосва капачката на резервоара! Изместването на колелата подсказва, че следата на кросоувъра ще бъде разширена и междуосието също може да се промени.

Вероятно АвтоВАЗ ще премине към закрепване на колелата с пет болта, тоест кросоувърът на базата на Lada Vesta няма да бъде унифициран с оригиналните главини. Официалните съобщения за проекта са все още неясни, но от завода обещават бомбастичен дизайн и не се съмняват в търговския успех на новия продукт. Автомобилът ще споделя платформата с Vesta и както вече споменахме няма да има задвижване на всички колела.

Кросоувърът ще влезе в производство едва през 2026 година, но публичната премиера се очаква следващото лято - на международния икономически форум в Санкт Петербург. А следващите нови продукти на Lada ще бъдат Aura, Iskra и Niva Sport: тяхното производство и продажби се обещава да бъдат установени до шест месеца, тоест още от зимата на следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 41 гласа.

Свързани новини