Отидете към основна версия

1 626 7

България ще търси вариант за АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура

  • аец "белене"-
  • българия-
  • русия

Министър Петкова е на посещение в Москва за среща на работната група по казуса

„Държавата ще търси вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура“. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. Според него от руска страна има одобрение по въпроса. 

„За нас приоритетно е да се спре часовникът на лихвите", каза още вицепремиерът. По думите му има и много други технически въпроси, включително свързани с оглед на произведеното оборудване. „Щом плащаме, имаме правото, даже задължението да огледаме на експертно ниво всичко, което е произведено“, обяви Дончев.

„Говорим за сложно ядрено съоръжение, където производителят трябва да е въвлечен, но принципната позиция на руската страна е, че те приветстват един подобен вариант. Тук ключът е да се намери достатъчно надежден инвеститор. Процедура - нека да се яви повече от един. Да се явят двама, трима. Този, който предложи най-добри условия, да го направи той“, коментира Томислав Дончев.

Припомням, че енергийният министър Теменужка Петкова е на посещение в Москва за участие във втората среща на работната група по казуса АЕЦ "Белене". 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини