Отидете към основна версия

1 996 3

САЩ не искат търговска война

  • бизнес-
  • търговия-
  • сащ-
  • война-
  • китай-
  • давос-
  • уилбър рос

До какво ще доведе търговската политика на американците?

Снимка: Shutterstock

По време на брифинг на Световния икономически форум в Давос, американският министър на търговията Уилбър Рос отговори на въпроси относно амбициозната търговска политика на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, която в последно време повиши тревогите в световен план за нова вълна протекционизъм.

Уилбър Рос подчерта, че САЩ не търсят да бъдат въвлечени в търговски войни. Това негово твърдение е факт само дни, след като администрацията на Белия дом начело с президента Тръмп наложи много високи митнически тарифи за вноса в САЩ на слънчеви панели и на перални машини, засягайки в най-голяма степен интересите на Китай и на Южна Корея, които са водещи производителите на този тип стоки. Хората използват хищнически търговски практики срещу нас, посочи Рос, цитиран от „Уолстрийт джърнъл“.

Американският търговски секретар също така предположи, че преговорите за промяна на Северноамериканското споразумение за свободна търговия между Канада, САЩ и Мексико (НАФТА) могат да приключат в началото на настоящата година. Уилбър Рос обаче посочи, че предстоящите през лятото избори в Мексико и в Канада, както и междинните избори за нови членове на Конгреса на САЩ, могат да доведат до усложняване на преговорите за НАФТА, предаде БНР.

Финансовият министър Стивън Мнучин също защити търговската политика на Белия дом, която според него е в съответствие с дългосрочния план на новата американска администрация. „Ние не се стремим да влезем в търговски войни, но от друга страна се стремим да защитаваме американските интереси“, посочи той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини