Отидете към основна версия

10 799 27

Новият собственик на "Виваком" и Нова ТВ: Намерението ни е България да се превърне в регионален хъб

  • bc partners-
  • юнайтед груп-
  • никос статопулос

Съчетание телеком и медии е в основата на нашия бизнес модел в "Юнайтед груп", каза Никос Статопулос

Кадър БНТ

"Юнайтед груп" е най-големият телекомуникационен и медиен oператор в Централна и Източна Европа. Днес портфолиото ни покрива 30 компании", каза Никос Статопулос, управляващ партньор във фонд BC Partners.

"Много се радваме, че инвестирахме и в България с придобиването на "Виваком" и Нова ТВ", каза той.

"Българската икономика е много жизнена и стабилна. Ръстът на БВП е 3-4% годишно преди COVID, разбира се, един от най-високите в Европа. Безработицата е 5% - от най-ниските. Съотношението дълг към БВП е 25% - също от най-ниските в ЕС, а корпоративният данък от 10% - твърдо е най-ниският в Европа, валутата е стабилна. Тук има много високообразовани хора особено в IT сектора.

Намерението ни е България да се превърне в регионален хъб. По принцип ние не инвестираме в държави, а в компании. Започнахме в "Виваком", първата и най-голяма телекомуникационна компания в страната с най-бързата мобилна мрежа в Европа - страхотен бизнес, радваме се, че го придобихме. Сега навлязохме и в медиите с придобиването на Нова ТВ. Съчетание телеком и медии е в основата на нашия бизнес модел в "Юнайтед груп", който ни позволява да постигнем синергия на инвестициите и усилията", обясни Статопулос.

"Въпросът за свободата на медиите е основен. Задължени сме да работим на най-високо равнище. Имаме редакционен борд в Люксембург, който съблюдава за това всичките ни медии. Там има опитни медийни лица. Обективни хора, чиято роля е опазването на медийната независимост", каза той.

"Вестник "Телеграф" беше последното парче от медийния пъзел, който търсихме тук. Така имаме пълен 360 градусов обхват. Вестниците все още имат своята роля", допълни той.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.

Свързани новини