Отидете към основна версия

2 447 9

АЕЦ „Козлодуй“ сваля цената на тока

  • ток-
  • делян добрев
Снимка: БГНЕС

До около 75-80% от тока, произвеждан от АЕЦ „Козлодуй”, може да влезе в енергийния микс на страната с цел по-ниски сметки, без това да застраши финансово централата. Това посочи пред „Тази сутрин“ по бТВ икономическият министър в оставка Делян Добрев, уточнявайки, че все пак електроенергията ще поевтинее с по-малко от 8%, „както се оказва”.

Министърът обясни, че идеята на мярката – включване на тока от АЕЦ-а в микса, е да се вземе свободното количество произведена електроенергия, което централата не може да продаде на свободния пазар.

„Дори да се стигне до 100%, ако НЕК плаща задълженията си към „Козлодуй”, няма да е проблем, но ако НЕК не плаща - ще има проблем. Проблемът е, че НЕК има огромни задължения вече към централата, защото е нагърбена с непосилна задача – да финансира проекти като „Белене” и „Цанков камък”. Но няма да се връщаме към тази тема... Все пак дълговете на НЕК от 2 млрд. лева сега са 300 милиона”, допълни Добрев.

По думите му, за да поевтинее токът, за момента България може да се лиши само от 3 от ТЕЦ-овете си, както и от Марица 2, която обаче е вторият най-евтин източник на електроенергия. Страната е длъжна да изкупува зелената енергия заради директивите на ЕС, както и тока от Марица 1 и 3 по неизгодните дългосрочните договори, валидни до 2027 година.

На въпрос кога ще можем сами да избираме доставчик на ток Делян Добрев отговори, че законодателно това може да става и сега. Проблемът бил, че няма търговец, който да иска да доставя ток до домовете на хората.

„Потреблението е малко и сделката не е изгодна. Затова обмисляхме възможността да се регистрира дъщерно дружество на НЕК или БЕХ, което да е един вид конкурент и да доставя ток, като по този начин осигурим избор на хората”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мария Капон: 9% ДДС за тока

    Да се намали ставката за данък добавена стойност за снабдяване и разпределение на електроенергия на 9% предлагат от Единна народна партия, съобщи в ...
    02.03.2013
    1 543
    3
  • ДКЕВР: По-евтин ток между 5% и 7%

      ДКЕВР предлага средно намаление на цените за ЧЕЗ с 6,7 процента, за ЕВН - 7,3 процента, и за Енерго Про - 5,3 процента. Това се посочва в ...
    01.03.2013
    898
    2