Отидете към основна версия

5 051 15

Талибаните взеха и Централната банка

  • афганистан-
  • централна банка-
  • управител

Те назначиха нов временно изпълняващ длъжността управител

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Талибаните назначиха временно изпълняващ длъжността управител на Централната банка на Афганистан. Основната му задача е да смекчи нарастващите икономически сътресения възникнали след след като повече от седмица властта е под контрола на движението.

Хаджи Мохамад Идрис е назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Централната банка, за да помогне за въвеждането на ред в една осакатена от войната икономика. Банките и държавните учреждения не работят от близо седмица, съобщава Daily Sabah. Надеждите, които се възлагат на Идрис, са той да помогне за организиране на отварянето на институциите и решаване на най-наболелите икономически проблеми, пред които е изправено населението, се казва в изявление на говорителя на талибаните Забихула Муджахид.

Назначаването идва след като Иран възобнови износа на гориво за Афганистан и на фона на все по-остри икономически проблеми, като на държавните служители не се плаща, много фирми се затварят, а цените на основните стоки, включително храни и битови горива растат.

Талибаните се опитват да убедят специалисти и технически експерти да се върнат на работа, за да накарат икономиката отново да заработи. Високопоставен представител на талибаните заяви, че Идрис дълги години е работил с предишния лидер на движението Мула Ахтар Мансур в областта на финансите. Последният беше убит при удар с дрон през 2016 г. "Има много хора, които са били непознати за света, но са заемали ключови позиции и са имали голям принос. Хаджи Идрис е сред тях", каза представител на талибаните.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини