Отидете към основна версия

12 478 25

Банки ударно вдигат лихвите по депозитите

  • русия-
  • лихви-
  • депозити-
  • банки

Причината е повишаването на основния лихвен процент от Централната банка на Русия

Руските банки са започнали масово да вдигат лихвите по депозитите и спестовните сметки, сочат данни на маркетинговата агенция Marcs. Причината е вдигането на основния лихвен процент от страна на Централната банка на страната. Максималната лихва по депозитите може да надхвърли 7%, но в определени условия. Търговките банки са обявили повишение на лихвите по депозитите на физически лица в рамките на 0.2-1.5 процентни пункта.

Максималната лихва за третото тримесечие на текущата година е 6.33% срещу 6.15% през второто тримесечие. Прогнозите на експерти са, че до края на текущата година ще растат, като ще достигнат 7.25%.

Годишната инфлация в Русия е над 7%, така че на практика доходността от депозитите е почти нула. Прогнозата е, че руснаците ще продължат да харчат парите си, вместо да ги спестяват. Поради това до края на текущата година депозитите в банките ще нараснат с 2%-3%, независимо от привлекателните лихви по тях.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.

Свързани новини

  • Висока инфлация в Русия

    Инфлацията в Русия достигна петгодишен връх, съобщиха руски медии. Това показва статистика от последния месец. Цените са нараснали със 7.4 процента ...
    08.10.2021
    2 377
    19
  • Русия съди световна верига

    Руското подразделение на IKEA е дадено на съд от властите в страната, заради неплатени мита. Един от най-големите търговци на мебели в света е обвинен ...
    25.06.2021
    3 971
    5