Отидете към основна версия

2 432 7

С колко се увеличават фалитите в България

  • фалит-
  • фирми-
  • българия-
  • европа

Ръстът за 2022 година ще е 9%

Снимка: Shutterstock

С 9% ще се увеличават българските фирми, които ще обявят фалит през 2022 г. Прогнозата е на застрахователната компания Еulеr Неrmеѕ. Основната причина за увеличението ще е изкуственото задържане на нивата чрез фискалните мерки за насърчаване на бизнеса и запазване на работните места, които държавите предприеха с цел борба с негативните последствия от затварянето на държавите заради пандемията от коронавируса.

В световен мащаб се очаква през идната година ръст от 15% на фалитите.

През 2020 г. и 2021 г. броят на компаниите, обявили несъстоятелност, е намалявал, благодарение на мерките предприети от съответните държави с цел намаляване негативите от пандемията. В световен мащаб през 2020 г. е отчетен спад от 12%, а прогнозата на Еulеr Неrmеѕ за текущата година е намалението да бъде в рамките на 6%.

Данните за България обаче са по-различни. През миналата година е отчетен ръст от 4% на фалитите у нас спрямо 2019 г., а за текущата прогнозата е той да бъде 5%. Само за първото тримесечие на 2021 г. е отчетен ръст на фалитите от 3%.

Най-бързо расте броят на фалитите в развиващите се икономики, като тук влизат и държавите от Централна и Източна Европа. Сред основните причини за тази тенденция са по-ограничените възможности на съответните държави за подкрепа на бизнеса, както и уязвимостта на компаниите при въвеждането на локдаун. Значителен ръст на фалитите се очаква в Испания и Италия, тъй като там основни сектори от икономиката понасят значителни загуби в резултат на пандемията. Силните мерки, които държавата предприема към бизнеса в страни като Германия, Белгия, Нидерландия и Франция ще намали броят на фалитите.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини