Отидете към основна версия

1 063 1

Дългосрочни договори пречат за по-ниски цени на тока

  • ток-
  • цени-
  • асен василев
Снимка: БГНЕС

Правителството ще се опита да предоговори условията за доставка на електроенергия. Това заяви в "Денят започва" по БНТ министърът на икономиката Асен Василев.

Именно дългосрочните договори пречат да се намали цената на тока у нас, въпреки че имаме прекалено много мощности и свръхпроизводство.

Енергийната система е под огромно напрежение, каза още министър Василев. Спешно трябва да се ребалансира пазарът и да започне да се работи по въвеждане на трети либерализиращ пакет.

"Ако можеше да се каже - ето тези са виновните, нямаше да е болна системата. Просто щяхме да ги накажем и да ги накараме да спазват договорите. Истината е, че навсякъде в системата има неефективности, има непазарни договори, има проблеми и затова създаваме Обществения съвет по енергетика, за да може обществото да се запознае с всички тези проблеми и заедно да решим какъв е най-добрият начин те да бъдат разрешени", подчерта служебният министър на енергетиката.

По думите му това не бива да става с подписа на един министър, това трябва да стане с обществено обсъждане, с информираност на хората, за да можем всички да погледнем проблемите право в очите и да си кажем - добре, ако искаме да имаме зелена енергия, това означава, че цената на тока трябва да бъде малко по-висока. Колко по-висока е въпрос на обществено обсъждане.

„Ако искаме централите да работят, това означава, че някои други мощности не трябва да работят. Това са трудни обществени избори, които заедно трябва да направим. Не може един министър да се намесва в пазара и да казва кой работи и кой не работи", подчерта Асен Василев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини