Отидете към основна версия

9 959 29

IT секторът в Русия спря работа

  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • компании-
  • it сектор

Всички големи високотехнологични компании преустановиха дейност

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Intel, AMD, Dell, Lenovo, HP etc. – на практика всички високотехнологични компании спряха дейност на територията на Русия. Първата, която съобщи за решението си беше Intel. На 25 февруари тя информира руските си партньори, че прекратява всички договори и всички доставки и до седмица ще закрие представителството си в Русия.

На същата дата TSMC обяви, че прекратява сътрудничеството си с руски компании. Всички текущи разработки на домашни процесори са спрени, техническите процеси, за които са проведени, вече не са налични. Ръководството на MCST търси възможности за връщане към старите проекти и настройка да работят по китайски FAB.

Трудно е човек да си представи до какво може да доведе това, защото от тези доставки зависи цялата съвременна инфраструктура на страната: работата на банки, търговски вериги, логистика, железопътни и въздушни комуникации, суперкомпютрите и други. И това е само началото, защото ще има бойкот от софтуерни компании, MS, Google, Apple, Amazon, Meta (Facebook и т.н.), Adobe, Dropbox. Няма да има повече поддръжка, никакви абонаменти, без облаци, без системи за плащане.

Друг голям проблем е, че значителна част от всички VPN и средства за заобикаляне на руски и чуждестранни санкции също могат да бъдат деактивирани и не всички доставчици на хостинг ще продължат да си сътрудничат, за да издигнат сървъра си с криптиран канал от тях.

Утешителното е, че доставките на потребителски стоки все още не са спрели, лаптопи, смартфони и т.н. – ще се продават както досега. Под пълната забрана попадат само индустриалните технологии. Компании, които са били обвързани не само с хардуер - могат да развиват софтуерен бизнес.

Ако санкциите не спрат, тогава Русия бавно, но неизбежно ще започне да се връща към периода, наречен: „Началото на компютърната ера“, когато информационните технологии току-що започнаха да се въвеждат в индустриален мащаб и повечето потребители на компютър бяха сред домашни потребители.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 56 гласа.

Свързани новини