Отидете към основна версия

35 894 65

Ето колко плащат сърбите за руския газ

  • сърбия-
  • русия-
  • газ-
  • договор-
  • турски поток

Западната ни съседка подписва нов 10-годишен договор с Русия за доставка на газ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сърбия ще получава газ от Русия на цена от 270 USD за 1000 куб.м. метра до 1 юни. На 1 юни ще бъде подписан 10-годишен договор за доставката на газ, съобщи генералният директор на компанията "Сърбиагаз" Душан Баятович.

„За да поддържаме стандарта на живот на гражданите, икономиката, инвеститорите, решихме да не вдигаме цената на газа, кой го плаща – държавата. Не мога да си представя ситуация, в която страната ни с такъв обем земеделски производството ще остане без брашно, масло или царевица, но е много важно да се запази промишленото производство, работните места. Руснаците изпълняват всичките си задължения по договора, но само по договора, което означава, че това, което ви липсва, трябва да се купува от свободния пазар. Не се притеснявайте за обемите газ, те ще са достатъчни и до 1 юни ще бъде подписан нов дългосрочен договор за 10 години“, каза Баятович.

По-рано шефът на "Сербиягаз" каза, че Сърбия планира през март или април да започне преговори с руския "Газпром" за нов договор за газ за период от най-малко 10 години.

След преговорите в Сочи на 25 ноември Русия запази цената на газа за Сърбия на 270 USD за 1000 кубически метра за следващите 6 месеца, след което на Белград ще бъдат предложени условия по дългосрочен договор, който сръбският президент Александър Вучич нарече "изключителен".

На 1 януари „Газпром“ започна да доставя газ за Сърбия по нов маршрут. Газът се транспортира от Русия по морския газопровод „Турски поток“ и по-нататък през Турция. След това през националната газопреносна система на България навлиза в Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 112 гласа.

Свързани новини

  • Лоша новина за съседите

    Газът и електричеството за домакинствата ще поскъпнат в Сърбия от началото на 2023 г., съобщи държавната енергийна агенция. „Средната цена на пр ...
    29.11.2022
    4 103
    10
  • В Белград подкрепиха Путин

    Около хиляда души се събраха в петък в Белград, за да изразят подкрепата си към руския президент Владимир Путин и руската инвазия в Украйна, както и в ...
    07.03.2022
    4 367
    71