Отидете към основна версия

7 236 21

Шоково поскъпване на цената на пшеницата и кукуруза в тази държава

  • зимбабве-
  • цени-
  • пшеница-
  • кукуруз-
  • украйа-
  • русия

Сделки в Зимбабве се сключват с 15% ръст в стойността на двете суровини

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Цените на пшеничното и царевичното брашно са значително повишени в Зимбабве на фона на намаления внос поради кризата в Украйна. Асоциацията на производителите на зърно в Зимбабве обяви 15% увеличение на цените на пшеничното и царевичното брашно.

Асоциацията на мелничарите съобщи, че страната изпитва прекъсвания в доставките на пшеница от Русия. Всяка година Зимбабве купува значителни количества пшеница от Руската федерация. Така през първите 10 месеца на тази година Зимбабве планира да получи 155 000 тона пшеница от Русия по вече подписани договори.

Продуктите, направени от царевично брашно, сега са основният потребителски продукт на жителите на тази африканска страна. Според Световната хранителна банка, която е част от структурата на ООН, към март 2022 г. 1.6 милиона души, или една трета от общото население на страната, са били на ръба на гладуването. Сегашното поскъпване на основните хранителни продукти води до увеличаване на броя на хората, живеещи в условия на глад.

Едновременно с покачването на цените на храните в Зимбабве се наблюдава значително увеличение на цените на горивата. От началото на тази година бензинът се е увеличил с 18%, а дизелът - с 22%.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини