Отидете към основна версия

9 185 31

Истерия за захар

  • беларус-
  • захар-
  • цена-
  • търсене-
  • ръст

Износът от Беларус е забранен, а поскъпването е 6%

Снимка: Shutterstock

Търсенето на захар в Беларус е нараснало, но всички заявки на потребителите се изпълняват без прекъсване. „През януари-февруари са доставени за продажба на населението 25,1 хил. тона захар, което е с 45% повече спрямо същия период на 2021 г., а през март средната дневна доставка на захар се е увеличила с 1,7 пъти спрямо февруари“, каза ръководителят на концерна "Белгоспищепром" Олег Жидков.

Така заложеният за първото тримесечие план за доставка на захар вече е изпълнен. „В същото време, въпреки изпълнението на графика в пълен размер, концернът продължава доставките по искане на търговците. Днес запасите от захар в пакетирана форма възлизат на 13,3 хил. тона, което съответства на спокоен режим, изпълнението на приложенията е непрекъснато“, допълни Жидков.

При запазване на търсенето, което беше отчетено в началото на март, ще е необходимо да се доставят около 20 000 тона бяла захар над графика. „На базата на това беше решено да се спре износът на захар извън страната и да се насочат всички налични ресурси за задоволяване нуждите на търговските организации в Беларус“, допълни той.

Решението за повишаване на цените на захарта е взето, за да се запази наличният захарен ресурс за вътрешния пазар, "като се вземе предвид преобладаващото ценово несъответствие с Русия", което "продължава да се увеличава" поради "световните тенденции". „За да се гарантира снабдяването на потребителския пазар с бяла захар, беше договорен график за доставката ѝ за 2022 г. за общ обем от 180 000 тона (през 2021 г. беше съставен подобен график за 165 000 тона)“, каза той.

В средата на февруари правителството въведе лицензиране за износ на бяла захар от страната за срок от шест месеца. В допълнение, в началото на март правителството разреши повишаване на цените на захарта с 6%.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини