Отидете към основна версия

7 558 28

Истерия за олио и при съседите

  • олио-
  • цени-
  • румъния-
  • търсене

„Купувайте с чувство за мярка“ призоваха румънските власти гражданите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Говорителят на правителството Дан Карбунару призова румънците да купуват храна "с чувство за мярка", като подчерта, че в момента няма проблеми при снабдяването на търговската мрежа с нужните продукти. „Румъния има достатъчно запаси от хранителни трайни и нетрайни продукти. Има достатъчно стоки в складовете и магазините, а властите поддържат постоянен контакт с търговските вериги", каза той.

„Истерията отново избухна поради факта, че в Румъния сякаш нямаше повече запаси от слънчогледово олио и всички се втурнаха към магазините, за да го купят“, каза на свой ред министърът на земеделието Адриан Кесною. „Искам да уверяваме ви, че в Румъния има запаси от слънчогледово олио, които ще издържат до следващата реколта.

Пол Ангел, генерален директор на Националната администрация за защита на потребителите, призова румънците „да не изпразват рафтовете на магазините, защото тези дни бяха регистрирани и онлайн поръчки за 1000 литра слънчогледово олио“. „Закупуването на големи количества слънчогледово олио от значителен брой граждани може да затрудни снабдяването на магазините, тъй като нормалният ритъм на търговската верига ще бъде нарушен“, обясни той.

Румънските медии съобщиха за прекомерни покупки от граждани в събота, по-специално на слънчогледово олио, поради фалшиви информации, разпространявани онлайн. Агенцията отбелязва, че на 9 март вечерта е имало подобна новина, когато на бензиностанциите е имало свръх търсене на гориво заради слухове за предстоящото му поскъпване.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини