Отидете към основна версия

7 612 32

Ще остане ли Европа без дизел

  • дизел-
  • европа-
  • дефицит-
  • украйна-
  • русия

Доставките на руски петрол могат да бъдат намалени с 3 милиона барела на ден

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Световните пазари може да се сблъскат с недостиг на дизелово гориво поради продължаващата война в Украйна, а в Европа това може да доведе до нормиране на горивото. Тази прогноза беше направена на форум, проведен от Financial Times (FT) в Швейцария, на която присъстваха ръководители на компании, специализирани в търговията със суровини и петрол.

Според техните оценки, поради наложените санкции срещу Руската федерация, доставките на руски петрол могат да бъдат намалени с 3 милиона барела на ден. Освен всичко друго, това ще се отрази сериозно на наличността на дизелово гориво в Европа, около 15% от потреблението на което е осигурено от руски петрол.

"Сега всички се притесняват за доставките на дизел. Половината от вноса в Европа идва от Русия, а другата половина от Близкия изток. Вече има системен недостиг на дизел", каза търговецът на петрол на Vitol Ръсел Харди. Според него, преходът от бензин към дизелово гориво в Европа ще изостри недостига, а въвеждането на нормиране на Стария континент е възможен сценарий, дори ако рафинерията успее да промени съотношението между дизел и произвеждан бензин.

Торбьорн Торнквист, съосновател на компанията за търговия с петрол Gunvor, смята, че това не е просто европейски, а "глобален проблем". Той посочи също, че търговците на европейския газов пазар са изправени пред сериозни затруднения поради покачващите се цени на газа и тока и са принудени да се обръщат към своите правителства за заеми, тъй като вече нямат достатъчно пари, за да приключат спот сделки.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 37 гласа.

Свързани новини