Отидете към основна версия

4 111 17

Siemens изпрати на "Газпром" лиценза за ремонт на турбината на „Северен поток“

  • северен поток-2-
  • русия-
  • канада-
  • турбина-
  • ремонт-
  • лиценз

Документът е валиден до края на 2024 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Siemens изпрати на "Газпром" експортен лиценз, издаден от Канада за ремонт, поддръжка и транспортиране на турбина за "Северен поток", пише вестник "Комерсант".

По-рано "Газпром" съобщи, че многократно е искал от Siemens да предостави официални документи, потвърждаващи, че Канада и ЕС са предоставили изключение от настоящите режими на санкции на Канада и Европейския съюз за връщането в Русия на ремонтиран в Канада газотурбинен двигател за компресорна станция „Портовая“.

Siemens Energy изпрати на Газпром експортен лиценз, издаден от Канада, който му позволява да ремонтира, поддържа и транспортира до края на 2024 г. турбини за компресорната станция „Портовая“, която изпомпва газ в газопровода „Северен поток“.

Сега „Газпром“ трябва да промени основата за доставка на турбината от Монреал, Канада до крайната дестинация в Руската федерация, за да може Siemens да внесе турбината в Русия. Допълва се, че поради проблеми с документацията турбината вече е изпуснала ферибота, който напусна Германия за Хелзинки на 23 юли. Ако страните успешно обменят документи, транспортирането може да се осъществи в следващите няколко дни, пише изданието.

„Северен поток“, основният маршрут за доставка на газ на Газпром за Европа, възобнови работата си на 21 юли след планирана поддръжка. Изпомпването през него продължи на ниво 40% от близо 170 млн. куб. м мощност на ден, на което е от средата на юни. "Газпром" обясни ограничението със забавяне на връщането на германската Siemens от ремонта на газови компресорни агрегати (GPU), използвани в компресорната станция "Портовая" за подаване на газ към газопровода.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.

Свързани новини