Отидете към основна версия

3 676 8

Още една голяма крачка по отношение добиването на черноморски газ

  • sakarya gas-
  • турция-
  • газ-
  • черно море

Газът, открит в Черно море, е на стойност 400 млрд. USD

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез обяви, че е направена "още една голяма стъпка" в добива на газ в Черно море. По-рано вестник Sabah написа, че Турция ще инвестира почти 10 млрд. USD в проект за добив и транспорт на 540 милиарда кубически метра газ от находището Сакаря в Черно море. Според плановете първият газ от там трябва да дойде в Турция през 2023 г. Донмез съобщи, че цената на газа, открит в Черно море, е 400 млрд. USD.

„Още една стъпка по черноморския газ е зад гърба ни. Всеки ден сме стъпка по стъпка по-близо до целта си. Корабът Seven Arctic, който ще постави кордонна линия за свързване на морското дъно, изграждащ големи съоръжения в Sakarya gas, е в Турция", написа министърът в социалната мрежа Twitter.

Генералният директор на Турската петролна корпорация (TPAO) Мелих Хан Билгин на свой ред обяви завършването на „един от важните етапи от проекта за разработване на газовото находище Sakarya gas“. „Няма отклонения от графика, напред с пълна пара“, каза Билгин.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини