Отидете към основна версия

1 446 18

Чуждите туроператори поискаха запазване на 9% ДДС в туризма

  • плаж-
  • море-
  • ддс-
  • туризъм

И 5 млн. лв. за реклама на България

Снимка: БГНЕС

Големите чужди туроператори поискаха запазване на ставката от 9% на ДДС за туризма в бюджета за 2024 г., тъй като в момента върви договарянето на хотелите за следващата година. Това е станало по време на среща на министъра на туризма Зарица Динкова с Асоциацията на инкаминг агенциите във Варна, пише travelnews.bg.

ДДС в туризма трябва да се запази на 9% за туроператорите и хотелите, защото не можем да отговорим на конкурентните дестинации, където е дори още по-ниско, заяви пред TravelNews Иван Грошев, председател на асоциацията и управител на "МТС България“, която компания представлява британския туроператор Jet2holidays и германския FTI. По думите му ДДС-то за туризма в Гърция е 8%, а в Турция е 1%, като по-ниски ставки имат също и в Хърватия.

Туроператорите освен това поискаха 5 млн. лв. за реклама на България на германския пазар. Целта е германските концерни DER Touristik, TUI, Alltours, FTI и Schauinsland Reisen да направят директна и по-голяма рекламна и пиар кампания на страната ни. Записванията за България на германския пазар са слаби заради страха от войната и близостта с Украйна и едва ще достигнат през това лято до 50% от нивата преди пандемията. Това беше най-големият пазар за летния ни туризъм с над 800 000 туристи в най-добрите години преди 2019 г.

Средствата за рекламата бяха обещани пред ръководствата на големите туроператори от бившия министър на туризма в служебното правителство Илин Димитров по време на туристическото изложение ITB в Берлин през март, но той не ги отпусна и отново сме излъгани, коментира Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours и е член на асоциацията. Илин Димитров предвиждаше да обяви обществена поръчка за дейността, но такава не беше пусната до края на мандата му.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 16 гласа.

Свързани новини