Отидете към основна версия

2 790 12

Рекордно рано бяха запълнени европейските газохранилища

  • газ-
  • газохранилища-
  • запълняемост-
  • европа-
  • газпром

Запълняемостта към края на юли е 85%

Снимка: ЕРА/БГНЕС

С над 85% са запълнени европейските подземни газохранилища (ПГХ), сочат данните на Gas Infrastructure Europe (GIE). Ако сегашното ниво на инжектиране се запази, Европа може да напълни съоръженията за ПГХ до целевите 90% до отоплителния сезон още през август.

Запълняемостта е с 15 процентни пункта по-високо от средното за тази дата за последните 5 години. Съдържат над 93 млрд. куб. м газ.

По-рано еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че Европа се надява да запълни газовите хранилища с 90% до ноември.

Миналата година пиковата заетост на газовите хранилища в ЕС - 95,64% - беше достигната в средата на ноември. 90% от съоръженията на ПГХ бяха запълнени в началото на октомври.

Сезонът за добив на газ от европейските подземни хранилища приключи на 6 април. Топлата зима помогна много за лекото преминаване на отоплителния сезон в Европа. Няма обаче гаранции, че природата ще направи такъв подарък през предстоящия отоплителен сезон, отбелязват от "Газпром". Попълването от Европа на запасите от газ в UGSF до нивото от миналата година може да се превърне в нетривиална задача поради политически мотивирания отказ от руски тръбопроводен газ и засилената конкуренция за втечнен природен газ, според руския холдинг.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини