Отидете към основна версия

2 508 13

Проблемът на най-голямата европейска икономика е Китай

  • германия-
  • икономика-
  • олаф шолц

Той идва от отслабването на експорта и цените на енергията

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц отдаде проблемите в икономиката на страната на отслабването на експортните пазари и цените на енергията, но не вярва, че тези трудности могат да бъдат решени с помощта на заеми.

„Безспорно е, че нашият икономически растеж е слаб. Основната причина е, че някои от нашите експортни пазари стават по-слаби, най-вече Китай. Това оказва влияние върху нашата експортно ориентирана страна. В същото време ние се справят с висока инфлация и растящи цени на енергията. Това е следствие от влиянието на ситуацията около Украйна. „Все още има прекъсвания във веригите за доставки по време на пандемията“, каза канцлерът в интервю, публикувано във вестник Welt am Sonntag.

В същото време Шолц препоръча „да не се говори само за кризата“. „В противен случай няма да видим добрите неща“, каза той. Сред тях канцлерът назова изграждането на заводи за батерии, инвестициите в разработването на електрически превозни средства и производството на полупроводници.

Шолц беше помолен да коментира скоро публикувана статия в Economist, в която Германия беше наречена "болният човек в Европа". „Този ​​англосаксонски вестник ни критикува за предполагаемата германска мания да не поемаме безкраен дълг", отговори канцлерът. „Текстът всъщност препоръчва да поемем допълнителен дълг в размер на 100 до 200 млрд. EUR на година "Моят отговор е: „Не! Безкрайният дълг не решава нашите проблеми, а създава нови."

Думата "англосаксонски" рядко се използва в немския език, главно за обозначаване на староанглийски или преносно за обозначаване на англоезичното езиково пространство.

Федералната статистическа служба на Германия съобщи в края на юли, че БВП на републиката през второто тримесечие на текущата година не се е променил спрямо предходното тримесечие. Така германската икономика стагнира, отбелязват от ведомството. През първото тримесечие на 2023-та БВП на републиката е намалял с 0,3% спрямо предходните три месеца. През четвъртото тримесечие на 2022 г. той е намалял с 0,5%.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини