Отидете към основна версия

6 127 74

Икономиката на Русия се справя зле

  • олег липсиц-
  • русия-
  • икономика-
  • песков

Мнението е на икономиста Игор Липсиц, написал най-важния учебник в страната

Руското правителство около президента Владимир Путин рисува твърде розова картина на руската икономика. „Истинската ситуация обаче е лоша“, каза пред аг. Reuters известният руски икономист Игор Липсиц.

До септември тази година Липсиц беше професор в реномирания университет HSE в Москва. Последва прекратяване на договора му от страна на университета и напускане на Русия. Липсиц е и автор на учебника по икономика, който се използваше от всички гимназисти в Русия в продължение на две десетилетия до 2019 г. Министерството на образованието го премахна от учебната програма през 2019 г. с довода, че част от съдържанието не е достатъчно патриотично.

„Официалните съобщения от Москва не са добър индикатор за това как наистина се справя руската икономика с наложените от Запада санкции. Редица държавни институции „захаросаха“ ситуацията, за да зарадват Кремъл“, казва Липсиц, пред Business Insider.

Коментарите му хвърлят различна светлина върху привидно устойчивата икономика на Русия, която расте благодарение отчасти на високите военни и държавни разходи. Това изненадва някои икономисти, които очакваха икономиката да спадне по-бързо, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Според официалните оценки на Москва руският брутен вътрешен продукт е нараснал с 5,5% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо второто тримесечие. Международните институции също смятат, че Русия ще постигне растеж над средния тази година.

Но този растеж беше основно движен от военната икономика и не доведе до просперитет за средно статическите руснаци. „Голяма част от руското население има много ниски заплати“, уточнява Липсиц.

Освен това руската централна банка повиши основния си лихвен процент до 15%, за да подкрепи рублата, която временно падна рязко спрямо долара. Това оскъпи вноса за Русия. Напоследък обаче рублата се възстанови значително и отново е в целевата зона на Москва между 80 и 90 рубли за долар.

Инфлацията в Русия нарасна до почти 12% миналата година. За тази се очаква да е в рамките на 7-7.5%.

Липсиц посочи, че около 20 милиона души в Русия, или 14% от населението, живеят на ръба на бедността или вече са в бедност. Според официалната статистика към средата на годината 15,7 милиона души са живели под прага на бедността, което в Русия е доход, еквивалентен на 162 долара на месец.

Липсиц очаква първо икономическа стагнация и след това спад в икономиката след президентските избори през март. Очаква се президентът Владимир Путин да се кандидатира отново и да спечели изборите.

Русия за първи път призна през изминалата седмица, че западните санкции са довели икономиката ѝ до ръба на разрухата през 2022 г. Но сега санкциите са преодолени и страната се стреми към силен растеж, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Имаше заплаха от колапс, ние наистина трябваше да мобилизираме всички ресурси и вътрешни сили, за да предотвратим този колапс“, каза Песков пред руската държавна информационна агенция ТАСС.

Икономическият натиск до голяма степен е причинен от санкциите след нахлуването на Русия в Украйна, добави Песков. Санкциите засегнаха не само руския внос и износ. Русия също така не получи чуждестранни резерви на стойност близо 300 млрд. USD. Някои банки бяха изключени от системата Swift за международни разплащания. Страните от G7 и Австралия също се опитват да наложат таван на цената от 60 долара за руския петрол.

„Русия обаче се възстанови от това и отново е във фаза на растеж“, каза Песков. Кремъл допуска, че икономиката на Русия може да постигне растеж до 3% тази година. Това би накарало страната да надмине прогнозата на Международния валутен фонд от 2,2%.

„Изявлението е рядко признание от руски официални лица за ефективността на санкциите. Досега Русия официално отговаря на търговските ограничения с предизвикателство, подигравки и заплахи. През 2022 г. Путин нарече мерки като ограничаване на цената на петрола от 60 долара „глупави“. Той обяви, че тогава е заплашил да повиши цената на петрола, като намали производството на петрол“, припомня в свои материал германската версия на изданието Business Insider.

Въпреки стабилния икономически растеж в Русия, експертите имат съмнения относно икономическото бъдеще на страната. Има признаци на финансови затруднения. Ръстът се дължи основно на рекордните военни разходи.

„Важни индустрии, като руската автомобилна индустрия, почти напълно се сринаха миналата година. Инфлацията е много висока. Централните банкери трябваше да подкрепят руската рубла. След дълъг спад, наскоро рублата отново се покачи“, припомня изданието.

Икономическите прогнози на Русия също се основават на непълни данни, според двама изследователи от Йейл. Топ руски икономист и автор на един от най-важните икономически учебници в страната също оценява ситуацията като по-лоша от официалните данни.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 34 гласа.

Свързани новини