Отидете към основна версия

7 240 7

Държава утроява добива на въглища

  • индия-
  • въглища-
  • добив-
  • планове

Плановете на Индия са да направи това до края на 2028 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Индия, която получава 95% от въглищата си от открити рудници, възнамерява да утрои производството на това гориво в мините до 2028 г. до 100 милиона тона годишно, съобщава вестник Financial Times.

„Индия е на пътя на ускорен индустриален и икономически растеж, а въглищата продължават да играят ключова роля в развитието на страната“, каза Амрита Лал Мину, представител на индийското министерство на въгледобивната промишленост. Той добави, че правителството се ангажира да създаде стимули за привличане на чуждестранни инвестиции.

Републиката няма алтернатива на евтин и достъпен източник на гориво за осигуряване на енергийната сигурност на населението. Утрояването на подземното производство на въглища до 2028 г. ще помогне да се компенсира изчерпването на откритите резерви и постепенното спиране на вноса.

Вносът на въглища в Индия възлиза на 90 милиона тона годишно, но ще бъде спрян с прехода към износ след увеличаване на производството им в страната, въпреки факта, че до 2030 г. вътрешните нужди на републиката от гориво ще достигнат 1,5 милиарда тона годишно. Прогнозните запаси от въглища в страната достигат 361 милиарда тона.

Според Министерството на въгледобивната промишленост през финансовата 2022-2023 г. (приключила на 31 март) производството на въглища в Индия се е увеличило с 14,77% спрямо предходната година и възлиза на рекордните 900 милиона тона. През 2023-2024 г. се очаква тази цифра да надхвърли 1 милиард тона.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.

Свързани новини