Отидете към основна версия

7 449 50

Мощно пренасочване на износа на газ на Изток

  • газпром-
  • русия-
  • китай-
  • износ

Русия е изнесла 1.5 пъти повече газ към Китай в рамките на една година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

През 2023 г. „Газпром“ увеличи доставките на газ за Китай чрез газопровода „Силата на Сибир“ с 1,5 пъти до 22,7 млрд. куб. м, което също е 700 млн. куб.м над договорните задължения, уточняват от холдинга. „В края на 2023 г. износът на газ за Китай чрез „Силата на Сибир“ възлиза на 22,7 млрд. куб. м. Това е със 700 млн. куб. м повече от договорните задължения на „Газпром“ и един път и половина повече от 2022 г. (15,4 млрд. куб. м) “, се казва в съобщението.

В допълнение към годишното увеличение на доставките, предвидено в договора, „Газпром“ редовно е осигурявал ежедневни доставки над договорните задължения, отбелязва компанията. „Това показва интереса на Китай към руския тръбопроводен газ и надеждността на „Газпром“ като доставчик и партньор“, подчертават от холдинга, добавяйки, че Китай е основният стратегически партньор на „Газпром“ в Азия и двигател на растежа на търсенето на газ в региона.

Газопроводът „Силата на Сибир“ ще достигне проектния си капацитет от 38 млрд. куб. м през 2025 г. Освен това през следващите години общият обем на износа на „Газпром“ за Китай ще достигне 48 млрд. куб. м газ годишно (поради изпълнението на проект за доставки на газ за Китай по далекоизточния маршрут), а като се вземе предвид транзитният газопровод през Монголия - почти 100 млрд. куб. м годишно, отбеляза по-рано ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер.

В същото време Милър каза, че Китай обмисля възможността за увеличаване на доставките на руски газ чрез „Силата на Сибир“ над проектния капацитет от 38 млрд. куб.м. Подобно споразумение може да бъде постигнато в близко бъдеще.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 21 гласа.

Свързани новини