Отидете към основна версия

10 592 26

Най-голямата европейска икономика с нов проблем

  • германия-
  • химическа промишленост-
  • червено море-
  • доставки-
  • транспорт

Химическият сектор на Германия „боксува“, заради забавяне на доставките на суровини в резултат на влошаващата се ситуация в Червено море

Снимка: Shutterstock

Химическият сектор на Германия, най-големият в Европейския съюз, изпитва затруднения поради забавяне на доставките на суровини заради влошаващата се ситуация в Червено море.

„Негативният ефект е особено забележим в сегмента на средните компании, специализирани в производството на фини и специални химикали“, цитира Хенрик Майнке, главен икономически експерт в германската индустриална организация VCI. Той добави, че германските химически компании купуват суровини основно от Азия. Сега товарите през Червено море са намалели, което води до закъснения. Освен това, поради промени в маршрутите, има увеличение на цените на суровините.

Негативните последици от транспортната криза може да останат в сила „поне през първата половина на 2024 г.“, каза пред агенцията Мартина Нигсунгер, главен изпълнителен директор на Gechem GmbH & Co KG.

След ескалацията на палестинско-израелския конфликт в Ивицата Газа йеменското бунтовническо движение Ансар Аллах (Хуси) обяви, че ще извърши атаки на израелска територия и няма да позволи на свързани кораби да преминат през водите на Червено море и Протокът Баб ал Мандеб, докато операцията в палестинския анклав няма да бъде спряна. От 19 ноември 2023 г. хусите са атакували над 26 кораба и цивилни плавателни съдове в Червено море, според оценки на Централното командване на САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.

Свързани новини