Отидете към основна версия

1 884 12

Истината за изуствения интелект

  • изкуствен интелект-
  • прогноза

Изкуственият интелект няма да замени хората

Снимка: Shutterstock

Изкуственият интелект трябва да се развива само заедно с човек, който дълбоко разбира спецификата на работата му. Това мнение изрази ръководителят на Сбербанк Герман Греф по време на лекция за участниците в Школа 21 в навечерието на Деня на студента. "Инженерите все още трябва да разработват всички тези системи и да им поставят задачи. Да, рутинната работа ще изчезне, но способността да разберем как работи системата, способността да продължим да я преподаваме, способността да създаваме с помощта на изкуствения интелект."

"Най-вероятно това ще бъде ситуация заедно. И за това, до изкуствения интелект трябва да има човек, който дълбоко разбира как работи всичко", каза Греф.

По време на лекцията той отбеляза също, че няколко ключови технологични области се превръщат в основни двигатели на промяната в света: изкуственият интелект; производство на чипове и нови материали; енергия и околна среда; квантови технологии; биотехнологии и генно инженерство; високоскоростни мрежи, сензори, блокчейн; пространство; кибер защита; роботика и безпилотни превозни средства. Според него основната от тези технологии, технологията на 21 век, е изкуственият интелект, който носи огромни възможности за развитие на всички сектори на икономиката и науката. Но според него всички тези тектонични промени обаче не означават, че човекът става ненужен.

"Колкото и да са развити технологиите, ние все още трябва да разберем как да живеем в света на технологиите. Но никога не трябва да забравяме, че сме хора и най-важното е да останем хора. А човекоцентричността е именно хората, за това, че всеки от нас остава човек. Ще живеем в свят на хора и трябва да го правим все по-човешки по отношение на себе си, тоест към хората“, заключи той.

 

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини