Отидете към основна версия

7 010 14

Ремонтът на НДК изведнъж стана 35 млн. лв.

  • ндк-
  • ремонт

Средствата, които ще бъдат нужни за ремонта на НДК за предстоящото българско европредседателство, изненадващо станаха 35 млн. лв. Това се разбра по време на откриването на изложбата "НДК-Артефакти", пише вестник "Сега". В сградата ще се провеждат заседанията, официалните срещи и пресконференциите на лидерите на съюза в рамките на шест месеца. Първоначално се очакваше ремонтът да струва 17 млн. лв., и тези пари бяха отпуснати от МС. В края на м.г. сумата набъбна до 20 млн. лв., а в началото на тази вече е с 15 млн. лв. повече.

В края на ноември м.г. директорът на НДК Мирослав Боршош заяви, че все още има много неизвестни около ремонта - например какво ще "излезе" от стените и таваните при събарянето им, тъй като от повече от 30 г. никой не ги е поддържал. Затова той ще продължи да преговаря с правителството за отпускането на допълнително пари.

Вчера Боршош обясни, че до момента са преведени 17 млн. лв., а останалите трябва да бъдат изплатени от държавата до началото на март. Близо 3.9 млн. вече са похарчени за премахването ненужни предмети, ламперии, настилки, част от тях превърнали се в "артефактите", изложени във фоайето на НДК. Закупена е и конферентна техника по стандартите, изисквани от Брюксел, която е струвала 4 млн. лв. Още 20 дни ще се уточнява точната сума, която ще е необходима за системата за сигурност на НДК.

Боршош изрази притеснение, че България все още не е готова за председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. "В момента сме на ръба. В момента сме във фаза, в която ние от екипа на НДК се притесняваме за българското председателство", каза той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Пълна промяна на НДК до септември 2017 г.

    Народният дворец на културата (НДК) трябва да бъде напълно обновен до септември 2017 г Девет месеца има строителната фирма спечелила конкурса за рекон ...
    23.11.2016
    3 451
    2