Отидете към основна версия

4 872 9

Летище без контролна кула

  • летище-
  • швеция-
  • кула-
  • технологии

Технологиите заменят и това съоръжение

Шведското летище Scandinavian Mountains е първото в света, което въвежда дистанционно управление на полетите. Служителите обслужващи полети няма да се намират на няколко десетки метри над земята, а в сграда на близо 190 км от аеропорта. Целта на нововъведението е да повиши безопасността на полетите и да намали разходите. Няма да се налага да се изгражда кула, а също така центърът за управление може да се намира в малък град, където процентът безработица е висок.

Шведската отбранителна компания Saab вече е направила тест на дистанционно управление на въздушното движение. Подобни изпитания са правени от Ирландия до САЩ и Австралия.

Данните от летището до „кулата” ще се предават с помощта на множество камери разположени вътре и около него. Екраните ще са с 360-градусова панорама. Те обаче ще са кондензирани до 225-градусова дъга, което означава, че този виртуален прозорец предлага по-детайлен преглед от традиционната кула.

Важно предимство на технологията е, че през нощта видимостта може да бъде подобрена, отново благодарение на високата разделителна способност.

Летище Scandinavian Mountains обслужва най-голямата ски зона в Скандинавия. Капацитетът му е обслужване на 4 полета едновременно. На него оперират SAS и Braathens Regional. Плановете са аеропортът да отвори врати на 22 декември 2019 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини