Отидете към основна версия

7 926 21

Странен закон прие Румъния

  • румъния-
  • закон-
  • миризма-
  • глоба-
  • етажна собстеност

Забранява разпространението на неприятна миризма

Снимка: Shutterstock

Законът за обонятелният дискомфорт влезе в сила в Румъния, съобщи агенция Agerpres. „Обонятелният дискомфорт – това са последствията от действия, които могат да повлияят на здравето на населението и на околната среда, която субективно възприема както миризмите с различна интензивност или обективно се измерва, съгласно действащите национални, европейски и международни стандарти”. Казано с по-прости думи, ако миризмата от това, което готви човек, се разпространява на стълбището на сградата, то сега той може да бъде глобен. Максималният размер е 6300 EUR за физически лица и до 16 700 EUR за юридически.

Изходна точка за създаването на закона е послужило правителствено постановление от 2005 г., което се отнася за опазване на околната среда. Инициатори на закона са депутати от партията „Съюз за спасение на Румъния”. „Смятам, че хората трябва да се грижат за това да имат добри отношения със съседите. Някои, за да проветрят дома си не отварят прозорците, а вратата на стълбището. Ако това се случва често и жалбите на съседите не се вземат под внимание, то сега може да се потърси помощ в закона”, казва депутатът Родика Милитару.

Отсега нататък нивото на обонятелен дискомфорт ще се определя от издадени от органите за опазване на околна среда разрешения за всякаква икономическа дейност, а нарушаването на установените стандарти може да доведе до закриване на компании.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.

Свързани новини

  • Осъдиха румънски премиер

    Румънски премиер беше признат за виновен в плагиатство от съд в страната, съобщи Romania insider. Решението беше обявено от Върховния съд. Разглежд ...
    15.07.2020
    2 988
    12