Отидете към основна версия

2 784 23

Вълната от поскъпване продължава

  • colliers international-
  • жилища-
  • цени-
  • тенденции

Средно с 38% са се увеличили цените на жилищата в Европа

Снимка: Shutterstock

През последните 10 години цените на жилищата в ЕС бележат устойчива тенденция на нарастване. Общо в ЕС-27 между 2015 г. и 2021 г. се регистрира скок от 38%. Някои от най-големите увеличения се наблюдават в Централна и Източна Европа – на първо място в това отношение е Унгария (+108%), следвана от Чехия (+84%) и Словакия (+54%), България (+49%), Полша (+48%) и Румъния (+34%). Най-нисък ръст сред страните от ЕС има в Италия (+3%) и Кипър (+4%), сочи анализ на Colliers посветен на жилищния сегмент.

Нарастваща роля на енергийно ефективните сгради

Ролята на зелените и енергийно ефективни сгради за наемателите силно нараства, не само в резултат на политиките за ESG, но и поради финансовите ползи. Вследствие на това скоро ще очакваме да видим нарастваща разлика между цените на наемите на зелените, енергийно ефективни сгради и останалите в страните от групата ЦИЕ-6. Това би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, включително за жилищния.

Чехия е лидер на пазара на жилища под наем

Ако разгледаме наличностите от съществуващи имоти за отдаване под наем от предприемачи и инвеститори, Чехия заема водеща позиция с близо 62 500 единици (+10% спрямо 2021 г.), следвана от Полша с около 10 000 единици (+217% спрямо 2021 г.). През миналата година се наблюдаваше значително увеличение на предлагането и в страни като Унгария (+301%), Румъния (+244%), Словакия (+173%) и България (151 единици в рамките на последните две години).

Пазарът на студентски жилища и споделеното съжителство са във възход

Пазарът на частни студентски жилища отново набира скорост след забавянето по време на пандемията. В страните от ЦИЕ-6 той включва предимно студентски общежития, принадлежащи на университети. Частните студентски имоти все още са сравнително нов и нарастващ сегмент на пазара. Пазарът на жилища за споделено съжителство в страните от ЦИЕ също е ново явление, но бавно се разраства. Сред шестте държави от ЦИЕ, обект на доклада на Colliers, тази форма на настаняване е позната главно в Чехия, Полша и Словакия.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.

Свързани новини