Отидете към основна версия

1 164 1

Инвеститорите предпочитат местните пазари

  • colliers international-
  • цие-
  • инвестиции

По-малко вложения в ЦИЕ през първото тримесечие на текущата година

Снимка: Shutterstock

През първото тримесечие на 2023 г. обемът на инвестициите в ЦИЕ е намалял с около 57% спрямо същия период на миналата година. Въпреки това, спадът в региона е по-малък от този в Европа - 62%. Прогнозирането на пазарната активност за остатъка от годината, предвид настоящите условия, е предизвикателство, но очакванията са да достигне 5,0 - 6,0 млрд. евро при сегашната траектория, според последния доклад на Colliers - "Инвестиционна сцена за първото тримесечие на 2023 г.".

Темпове на ръст на инвестиционния обем в ЦИЕ

"Инвестиционните обеми в ЦИЕ бяха на едни от най-ниските си нива, регистрирани след ГФК. Полша все пак си осигури 50% дял за първото тримесечие на 2023 г., следвана от Чехия с 31%. Интересно е, че Румъния и България имаха по-добър старт на годината, отколкото през 2021 и 2022 г." По-същественото възстановяване ще зависи в голяма степен от подобряването на инфлационната и лихвената среда, за да се преодолее несъответствието в ценообразуването“, казва Кевин Търпин, Регионален директор капиталови пазари, Colliers ЦИЕ.

Доходност от първокласни активи през първото тримесечие на 2023 г.

"При липсата на достатъчно данни за пазара остава предизвикателство да се определи къде точно се намира доходността в момента. При тези обстоятелства Colliers може да сподели прогнози, базирани на оценка на нагласи и собствени наблюдения, взимайки предвид текущите пазарни условия. В допълнение на това, трябва да се отчетат и фактори като лихвените проценти, ESG и структурните промени на пазарите, доминирани от наемателите за някои от секторите на имотния пазар", добавя Търпин.

Понастоящем общите разходи за финансиране са между 5,0 и 6,0%, което се дължи на значително по-високите лихвени проценти в сравнение с преди 12 месеца, както и на разходите за други финансови инструменти, като например лихвени суапове. Освен това предишният щедър спред между различни инвестиционни стратегии (напр. облигации), намаля и също накара инвеститорите да се замислят и да преразгледат своите портфейли и подходи.

Разпределение на инвестициите в ЦИЕ по сектори

Индустриалните и логистичните имоти си възвърнаха лидерската позиция и изпревариха офисите и търговските площи през първото тримесечие на 2023 г., при които се наблюдаваше спад на активността, а липсата на продукт стана по-очевидна. Сред основните трансакции бяха продажбата на активи на Panattoni в Полша на стойност над 300 млн. евро., а при търговските площи - Trei продаде портфолиото си от супермаркети в Чехия и Словакия за над 200 млн. евро.

Разпределение на инвестициите в ЦИЕ по произход на купувача

Местният капитал доминира на инвестиционния пазар като този с произход от ЦИЕ е с дял от 53% от общия обем. Международният капитал все още е активен в региона, но комбинацията от по-малък брой възможности, които се предлагат открито, и широко обсъжданите макро и финансови предизвикателства понастоящем карат инвеститорите да отложат вземането на решения. Очаква се подобна тенденция и през останалата част от годината.

Икономически показатели и движещи сили

Въпреки че е налице повече яснота относно инфлацията, трудно може да се прогнозира посоката на развитие на лихвените проценти или заплахата от банкова криза и потенциалната кредитна криза в развитите икономики. Остават в сила и други геополитически предизвикателства, както и такива, свързани с COVID-19, което обяснява защо глобалните икономически перспективи, заедно с перспективите за ЦИЕ-6, се влошават малко в сравнение с тези от преди няколко месеца. Независимо от това, ако някой външен фактор или събитие не предизвика съществена негативна промяна в икономическата активност в еврозоната, ние очакваме ЦИЕ да продължи да изпреварва западните си партньори в дългосрочен план, благодарение на фондовете на ЕС и атрактивния бизнес контекст.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини