Отидете към основна версия

5 476 65

Руснаците започнаха все по-често да продават имотите си зад граница

  • руснаци-
  • имоти-
  • чужбина-
  • продажба

Голяма част от оферираните по българското Черноморие имоти са на руски граждани

Снимка: Shutterstock

По понятни причини България вече не е сред ТОП дестинациите за покупка на имот от страна на руснаците. Войната в Украйна промени коренно тенденциите на имотния пазар и от основна група купувачи преди, днес те са основна група продавачи. Проблемът е, че почти няма купувачи на ваканционни имоти по българското Черноморие нито от страна на българи, нито от страна на чужденци.

През 2022 г. много руснаци започнаха да купуват имоти зад граница с цел да могат да се преселят да живеят там. През тази година обаче процентът им намаля средно с 28%. „Резкият скок на търсенето през 2022 г. доведе до охлаждане на пазара през 2023 г. и желанието на клиентите да използват имотите си, например в Дубай, за пасивен доход. Това особено засегна тези, които взеха импулсивно решение във връзка с политическите обостряния“, казва Вячеслав Картамишев, директор на компанията Finion.

През 2022 г. делът на заявките за покупка на имоти в ОАЕ е бил 38% от всички заявки, а в Турция – 46%. През 2023 г. съотношението се промени на 54% в полза на ОАЕ и 21% в Турция. Общият брой на молбите за турски недвижими имоти е намалял с 66% през 2023 г. Също така търсенето на Кипър намаля с 25% (включително Северен Кипър, който въпреки несигурния си статут, мнозина продължават да се интересуват), интересът към ОАЕ спадна с 10%.

Рязко се е увеличило търсенето на съвети за продажба на чуждестранни недвижими имоти - броят на такива искания се е увеличил с 23%. „Хората започнаха активно да продават или да се опитват да продават имоти в Европа (страни от ЕС) и Кипър, като към тази тенденция може да се причисли и островна Гърция“, обяснява Картамишев. Повишеният интерес на клиентите е свързан с различни ограничения, които постепенно влизат в сила за руснаците в европейските страни.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини