Отидете към основна версия

78 796 26

Съдът ликвидира най-голямата строителна компания

  • evergrande-
  • китай-
  • строителна компания-
  • фалит-
  • съд

Финансовата агония на Еvеrgrаndе Grоuр приключи

Най-голямата не само китайска, но и световна строителна компания – Еvеrgrаndе Grоuр, е вече в историята, след като съдът в Хонконг разпореди нейната ликвидация. Това решение определено ще „разклати“ китайската икономика, а мерките, които китайските власти предприемат, за да овладеят кризата в имотния сектор, ще бъдат до голяма степен компрометирани.

Мотивите на съда за кардиналното решение е, че Еvеrgrаndе Grоuр в продължение на 2 години не е представила детайлен план за преструктурирането си. Компанията разполага с активи за над 240 млрд. USD. „Bpeмe e cъдът дa ĸaжe "Дocтaтъчнo", зaяви cъдия Линдa Чaн.

Финансовите проблеми на Еvеrgrаndе Grоuр датират от 2021 г. – 1 година след началото на коронавируса, и бързо обхванаха целия китайски строителен сектор. Адвокати са на мнение, че ликвидирането на компанията ще окаже значително негативно влияние върху други две сфери на дейност на компанията извън строителството, а именно управлението на имоти и производството на електромобили. Това ще затрудни още повече разплащането с кредитори. На тях Еvеrgrаndе Grоuр трябва да върне 300 млрд. USD. При решението за ликвидация могат да бъде събрана едва 3.4% от въпросната сума

Казусът с компанията Еvеrgrаndе Grоuр има не само икономически, но и политически аспект. Китай прави всичко възможно, за да преодолее негативите от слабите икономически показатели, които са налице. Проблемите в имотния сектор са толкова, големи, колкото не са били през последните 10 години, а фондовата борса отчита 5-годишно дъно.

Не на последно място не трябва да се подценява фактът, че сред кредитополучателите на Еvеrgrаndе Grоuр има и много чуждестранни инвеститори. Сега всички те са се фокусирали върху китайското правителство в очакване какво ще им предложи то като компенсация.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 48 гласа.

Свързани новини