Отидете към основна версия

21 Април, 2024 09:53, обновена 21 Април, 2024 09:53 2 849 34

Над половината руснаци са с повишени разходи за наем

  • русия-
  • жилища-
  • наем-
  • поскъпване
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Увеличението на разходите за наем на апартаменти през 2024 г. е засегнало 65% от анкетираните руснаци, съобщават от пресслужбата на финансовия пазар Vyberu.ru.

„При 45% от анкетираните увеличението е с 15-20% от първоначалната цена, а при 20% - от 20-30%. 10% от респондентите не са забелязали промяна в цените, а останалите 25% от самите респонденти са наемодатели, които или вече са увеличили, или планират да увеличат наема в близко бъдеще“, казаха представители на компанията.

Анализаторите на платформата анкетираха 3000 руснаци на възраст от 18 до 60 години, за да разберат дали респондентите са забелязали увеличение на разходите за наемане на апартаменти. Така промените засегнаха не само новите обяви за апартаменти под наем, но и съществуващите договори, които собствениците предложиха да предоговорят. Някои собственици (16%) планират да повишат цената до 50%, като обясняват решението си както с поскъпването на комуналните услуги, така и с нарастващите разходи, които ще бъдат компенсирани чрез отдаване под наем на имота.

Според директора на отдела за комуникационна политика на Vyberu.ru Анна Романенко, скорошно проучване, проведено от компанията, показа, че повече от 60% от анкетираните досега са отказали да купуват апартаменти с ипотека, 11% предпочитат да наемат имот, вместо да вземат жилищен кредит. „Търсенето на жилища под наем също нараства поради завръщането на релокантите, така че количеството ликвидни недвижими имоти за дългосрочно отдаване под наем в бюджетните сегменти намалява, създавайки треска“, смята тя.

Според експерта цените може да се коригират, ако вноската по ипотеката падне до цената на наема. „Банката на Русия може да започне да намалява основния лихвен процент през втората половина на 2024 г., ако отчете стабилен спад на инфлацията, след което условията за пазарни ипотеки може да станат по-достъпни за руснаците“, отбеляза тя.

Според DOM.RF разходите за наем на апартамент през първото тримесечие на 2024 г. са намалели с 6-7% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2023 г., но на годишна база цената на наема се е увеличила с около една трета.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини