Отидете към основна версия

11 022 25

Незаконен къмпинг е разположен в пещерите на резерват

  • къмпинг-
  • пещера-
  • палатка

Нарушителите са разположили палатки

Незаконен бивак с палатки, шезлонги и дори импровизирано барбекю в пещерите на националния резерват „Яйлата”. За това ни сигнализира зрителят Диан Милтиядев. Оказа се, че това не е първият опит за присвояване на части от защитената територия, но институциите не могат да се справят със ситуацията.

Мъжът е любител фотограф и от години посещава резервата, уточнява Нова телевизия. В последните дни се опитва да улови красиви кадри в естественото находище на див божур, когато се натъква на неприятната гледка.

„Виждал съм в пещерите и друг път да има остатъци от биваци, но в такова количество – палатки, шезлонги, столове, маси – не”, поясни той.

Мъжът се възмущава най-вече от отпадъците.

„Дърва за огрев, кашони за горене, минерални туби с вода. Има от всичко”, разказа Диан, който обаче не е сигнализирал институциите за своята находка.

„Само ще започнат да си прехвърлят топката. Говорил съм с кмета на „Свети Никола”, който пое ангажимента да се чуе с еколозите. Разбрах, че те не работят и се обърнах към вас”, поясни Диан.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна заявиха, че това не е тяхна отговорност.

„За тази зона отговаря друга институция. По-скоро би трябвало да се обърнете към археологическия музей”, твърди Ерджан Ебатин, директор на РИОСВ – Варна.

В действителност археологическите обекти в резервата са дадени за управление на община Каварна чрез местния музей. Сигналите и до екоинспекцията, и до общината са много, но площта на резервата се простира на стотици декари земя и трудно може да бъде опазена.

„Практически даже е учудващо как тези хора стигат до там и завземат такива места, в които нормален човек много трудно може да стигне”, коментира кметът на общината Елена Балтаджиева.

Най-големият проблем е, че досега няма заловени на място. Кметът се ангажира пещерите да бъдат почистени, независимо дали са част от археологическия резерват или от защитените местообитания.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.

Свързани новини