Отидете към основна версия

554 4

Отчитаме съживяване на строителния бранш

  • строителство-
  • бранш-
  • ксб-
  • виолета коритарова-
  • мррб

Над 7500 строителни фирми

Снимка: М. Богданова ©

Над 7500 вече е броят на фирмите регистрирани в Камарата на строителите в България (КСБ), което наред с бурното строителство, най-вече в жилищния сегмент, доказва, че този икономически сектор се съживява.

„Проекти ще има за всички - малки, средни и големи, компании. За нас е важно да възстановим и дейностите по големите инфраструктурни проекти. Вече започнаха и дейностите по рестартиране и строителство на нови трасета от републиканска пътна инфраструктура, които са били задълго замразени“, каза по време на конференцията „Перспективи, предизвикателства и визия за развитие на строителния сектор“ министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова.

Министърът акцентира на това, че максимално бързо трябва да се даде ход на програмата за саниране. „С моя екип се натъкнахме на доста капани в министерството. Вярвам обаче, че оценявате тяхното преодоляване в кратки срокове. Вече наваксваме забавянето по Етап 1 от програмата, което ще позволи до края на годината да бъдат сключени договорите с общините за саниране“, допълни тя.

Според министъра, негативните последствия от пандемията, предизвикана от коронавируса и войната в Украйна до голяма степен са преодолени. Инж. Коритарова обърна специално внимание върху предстоящото изпълнение на проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост, развитието на регионите, пътното поддържане, големите инфраструктурни проекти.

Строителният бранш се нуждае от предвидимост, ясен хоризонт и стратегия за устойчиво развитие в предстоящите пет, седем, десет години. „Бизнесът се интересува от това какво предстои в сферата на развитието на градовете и регионите, транспорта, околната среда, енергийната ефективност, конкурентоспособността, приоритетите по всички програми, по които браншът може да кандидатства, както и на какви финансови инструменти може да разчита“, каза инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини