Отидете към основна версия

1 936 10

Българка, украинка и сръбкиня спечелиха международен конкурс на ЮНЕСКО

  • юнеско-
  • българка-
  • избор

Младите участници разказаха атрактивни истории за нематериалното културно наследство от Югоизточна Европа

Надя Янкова от България, Мирослава Шевченко от Украйна и София Пришич от Сърбия спечелиха международния младежки конкурс „Нематериално културно наследство: следващото поколение”. Инициативата за надпреварата бе на Регионален Център София – ЮНЕСКО, с партньорството на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Френския институт в България, който бе и домакин на церемонията по награждаване.

Наградата за тримата победители е 3-дневно посещение в Париж, където те ще имат възможността да разгледат Централата на ЮНЕСКО и други културни обекти и забележителности. Конкурсът бе насочен към хора от 18 до 35-годишна възраст, граждани на страните членки на Регионалния Център.

„Получихме изключително интересни истории, написани от хора с познания и обич към традицията, с която са израснали. В разказите видяхме и типичните за младите въображение и нов, различен поглед. Десетки участници успяха да ни пренесат в десетки различни светове”, каза Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО. „Този конкурс имаше за цел да провокира младите хора, да ги направи съпричастни към каузите на нематериалното културно наследство. Другата му ключова цел бе взаимното опознаване на културите в региона на Югоизточна Европа. Смятам, че успяхме да постигнем и двете цели”, допълни Тодорова.

Ритуалът „Калиница” в Асеновград, грънчарството в Украйна и Белият петък - селски празник в района Кралево в Сърбия, бяха елементите, представени от победителите. Останалите участници срещнаха журито с различни ритуали, занаяти, кулинарни традиции, чествания и празници. Техните истории ще бъдат включени в единственото в своята сфера списание у нас „Живи наследства”.

Надпреварата беше под надслов #ShareYouthHeritage и бе част от инициативите по случай 75 години от създаването на ЮНЕСКО (16 ноември 1945 г.) и 65 години от присъединяването на България към организацията.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини