Отидете към основна версия

1 241 0

Над 40 болни деца са заложници на проблемите във фонда за лечението им

  • деца-
  • болни-
  • фонда

Повече от 40 малки пациенти чакат решение от Фонда за лечение на деца. В момента има сериозно забавяне, обявиха членове на Обществения съвет. Твърдението им е в противовес с казаното от здравния министър вчера в ефира на bTV, че след акцията във Фонда, той работи по-добре.

Според Петър Москов, след арестите, всичко във Фонда върви гладко: „Нито едно дете няма, не среща и няма да срещне трудност при лечението си, всички мерки за гарантиране на лечението на децата по линия на фонда са взети и фонда работи като по часовник”.

От Обществения съвет контрират и че на заседанието на 20 април, е трябвало да се вземат решения за близо 60 деца, а са одобрили 17 – най-тежките случаи.

Той (Москов-б.р.) каза неща, които просто фактологически не са верни и като внушения и конкретни факти”, посочи Красимира Величкова от Обществения съвет.

Днес чакащите са над 60. „Няма забавяне, защото общото време, в което трябва да се даде отговор, е минимум 50 дни”, категоричен е проф. Владимир Пилософ, който беше сложен начело на фонда от Москов веднага след избухването на скандала.

Вчера министърът заяви още, че вместо българчетата, пращани на лечение във Франция да бъдат настанявани в частни апартаменти, е можело да ползват тамошни клиники с крила за придружители. Москов изчисли, че държавата е загубила около 200 хиляди лева от това.

От Обществения съвет пък твърдят, че са получавали оферти за над 1000 евро на ден. „Позволяват в действителност престой на деца, но само за много кратък период от време, когато сме изпращали деца във Франция, става въпрос за тежки заболявания, чийто период на лечение е около година”, уточнява Красимира Величкова.

От фонда гарантират, че документите на всички деца ще бъдат разгледани на следващото заседание на 18 май.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини