Отидете към основна версия

2 387 3

Всички да плащат за преглед при лекар

  • лекари-
  • такси-
  • преглед

Не е нужно това да правят пациентите, а ведомствата, които са ги освободили от такса

Снимка: бТВ

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага да отпаднат привилегиите при заплащане на потребителската такса от 2,90 лв. при личните си лекари, защото именно пациентите, освободени от тази такса, са най-честите посетители на кабинетите.

„Не желаем пациентите да си бъркат в джобовете и да дават въпросната такса. Предлагаме да се въведе регламент лекарят, който осъществява медицинска дейност с дадения пациент, да получава разликата от съответното ведомство, което е освободило пациента от такса – посочи Николай Брънзалов от Управителния съвет на сдружението. –Децата, например, би трябвало да се осигуряват от държавата, но това не става в пълния размер, а те боледуват сравнително по-често и лекарите, които имат по-голям процент деца сред пациентите, търпят загуби. Предложението ни е разликата, която се получава от личния лекар, да се поема от държавата. В случая с децата би трябвало да се прави от Министерството на труда и социалната грижа, защото това си е социална услуга“.

при съставянето на първия си кабинет

„Личните лекари са напълно прави за това, че парите са малко, но мисля, че няма да станат много повече по този начин – коментира Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. – Преди да стигнем до таксата на децата, има доста други инструменти, за да се увеличат парите и за личните лекари, и не само за тях. България заплаща по 320 долара на глава от населението за здравеопазване. Горе-долу толкова плашат и пациентите. Левче повече в тази сума няма да промени почти нищо. Предлагам нещо друго, което ще има по-голям ефект. Има няколко категории наши сънародници, които не се осигуряват, а според мен, ако сме справедливо общество, трябва са го правят. Говоря за прокурори, следователи, съдии, държавни служители. Ако те започнат да се осигуряват като всички нас, в здравната система и при личните лекари ще постъпят доста повече средства, отколкото от потребителска такса“.

Д-р Кацаров е напълно прав, но постъпленията ще са в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а от него личните лекари имат постоянно намаляващ процент – от 7% през 2012 г. до 6,4% към момента, контрира Брънзалов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини