Отидете към основна версия

6 309 4

Иде краят на дебелите хора

  • дебел-
  • наднормено тегло-
  • килограми-
  • диета

Учени откриха, че апетитът може да се потисне чрез нервни импулси, изпращани до мозъка. Изследователи от Нюйоркския университет установиха, че изкуственото стимулиране на неврони в лимбичната система в главния мозък накарало мишки да ограничат консумацията на храна.

Експериментът показва, че и хората, и животните ядат дори, когато не са гладни като причините за това са най-вече емоционални. При подобно ядене се задействат структури на лимбичната система, пише Лента. Тази система участва в регулирането на функциите на вътрешните органи, обонянието, емоциите, съня и бодърстването.

Лимбичната система играе роля при обработването на сигнали, свързани със стреса и агресията у хората. Мишките били инжектирани с невролептичнияя препарат клозапин-N-оксид, за да активира неврони в лимбичните системи в мозъците им.

Било констатирано, че нервните клетки отделяли глутамат при възбуждането им. При това мишките започнали да консумират два пъти по-малко храна в сравнение с гризачите в контролната група, които не били под въздействието на препарата. Не били отчетени странични ефекти.

Учените се надяват, че получените резултати ще допринесат за разработване на нови методи на борба със затлъстяването у хората. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.

Свързани новини