Отидете към основна версия

9 332 13

Честата употреба на алкохол води до дългосрочна загуба на памет

  • алкохол-
  • дългосрочна-
  • загуба на памет-
  • памет-
  • изследване-
  • честа употреба

Махмурлукът нарушава функционирането на мозъка

Снимка: shutterstock

Ако някога сте се напивали или пък сте били свидетели на нечие чуждо пиянство, то няма нужда да ви убеждаваме, че алкохолът причинява известни когнитивни увреждания.

Времето за реакция, координацията и речта се забавят. Уменията за вземане на решения и самите решения, взети под въздействието на алкохол, стават много по-лоши. Понякога сетивата и представите ни за света и нас самите ни подвеждат, погрешно убеждавайки ни, че сме по-привлекателни за противоположния пол или че можем безопасно да управляваме колата си.

Но дали това увреждане е постоянно или временно? Някои хора вярват, че последствията от пиенето на алкохол са много по-лоши от обикновения махмурлук и алкохолът всъщност уврежда за постоянно нашите мозъци, избивайки безмилостно мозъчни клетки.

Истината е, че увреждането обикновено е временно, а не постоянно, но едно ново изследване, може би е на път да обори този факт, пише Science Alert.

Гаденето, главоболието и слабостта в мускулите, които се появяват след пиянска вечер, познати ни с общото си наименование "махмурлук", могат значително да повлияят върху когнитивните ни способности в ежедневието.

Учени от университета в Бат, Англия, потвърждават, че последствията от бурните алкохолни запои увреждат нашия организъм трайно. Обезводняването, гаденето, загубата на паметта, главоболието и слабостта в мускулите оказват силно влияние върху функционирането на мозъка и психичното състояние.

Изследването на химичния състав на мозъка и сканирането му показали, че при честа употреба на алкохол загубата на паметта преминава от краткотрайна към дългосрочна. Нарушават се кръвоснабдяването и функционирането на кръвоносната система. Освен това у любителите на чашката били идентифицирани забавени двигателни реакции, липса на нормална координация и нарушено психично състояние, което довело до чести безпричинни изблици на агресия.

Учените предупреждават, че при честа употреба на алкохол се увеличава и рискът от болестта на Алцхаймер. Любителите на чашката два пъти по-често са засегнати от коварната болест.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини