Отидете към основна версия

16 858 42

Нов скандал назрява в „Пирогов” – на път е да бъде закрита Клиниката по гръдна хирургия

  • пирогов-
  • скандал-
  • клиника по гръдна хирургия-
  • закрита

Разбиват екипа на бившия национален консултант проф. Червеняков

Снимка Пирогов

В института за спешна помощ „Пирогов” зрее пореден скандал.  Днес стана ясно, че има заповед за премахването на  медицински специалисти от една от най-тежките клиники –тази по гръдна хирургия, чрез закриване на звена в нея. Дефакто този акт представлява административно нарушение, защото изменя структурата на Клиниката, утвърдена с решение на Министъра на здравеопазването. А оттам няма заповед за преструктуриране.  Закриването на звена в клиниката на практика бламира  дейността й, обясниха от „Пирогов”. Това действие на ръководството е посрещнато с недоумение от целия екип на клиниката,  както и от водещите специалисти в „Пирогов”, защото според лекарите няма никаква логика и необходимост от него. Единственият резултат би бил затлачване на реформата в института. Още повече, че не е ясно какво ще стане с пациентите. Както е известно, раковите заболявания са сред основните проблеми  и у нас.
Клиниката по гръдна хирургия в Пирогов е единствената утвърдена в страната за лечение на рак на хранопровода. Тя  беше създадена преди 5 години от екипа на проф. Александър Червеняков, един от малкото водещи специалисти по гръдна хирургия в България. Според пациенти, клиниката и квалификацията на лекарите в екипа е на световно ниво.  По официална статистика на „Пирогов”,  в тази клиника се правят до 70 тежки операции годишно, което по европейските стандарти се води като т.нар. High volume, т.е. огромен обем на натоварване, предвид сложността на операциите при гръдната хирургия. Днешното фактическо закриване на клиниката ще рефлектира най-вече върху болните.
Проф. Червеняков потвърди, но отказа коментар на този етап.  Но от екипа му коментираха, че в условията на криза, когато много лекари напускат страната, подобен акт е недалновиден и безотговорен и прилича повече на демонстрация на лично отношение. Още повече като се има предвид, че всеки един от специалистите в екипа е изграждан с години. Хирурзите са на мнение, че, ако е необходимо, ще търсят подкрепа лично и от премиера Борисов, за да запазят правото на нормално съществуване на тази ключова за института клиника, както и да задържат лекарите в нея.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.

Свързани новини